Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

По време на криза броят на туристите в България се запазва

Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на Flat Manager, Бизнес среща, 30.01.2019

21:30 | 30 януари 2019
Борис Павлов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Борис Павлов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какъв смисъл влага бизнесът в управлението на имоти? Пазарната ниша в България постоянно се насища с нови компании. Но резултатът - да се удовлетвори и интереса на госта, пожелал да прекара добре в едно жилище, и на собственика, без големи отстъпки от наема. С времето фирмата, която създава Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на Flat Manager, установява баланса между двата интереса. За този сектор от бизнеса той разказа в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Борис Павлов, е основател и главен изпълнителен директор на компанията за управление на имоти Flat Manager. Работил е в централата на Сосиете Женерал в Париж, а после и в клона на банката на банката в Ню Йорк. Бил е хедж фонд анализатор в Лондон. Завършил е две бакалавърски степени и една магистратура в областта на финансите и икономиката в Париж и Ница, както и магистратура по бизнес право в Лондон.

В последната си година на реализация във финансовата сфера, в Лондон, с малко по-скучна работа от тази до момента, Павлов решава да се преориентира и да отдели време за нещо ново. Решава да се върне в България, но го обвързва наетият дългосрочно апартамент, времето на договора за който изтича 5 месеца по-късно от момента, в който иска да се премести. Търси вариант да покрива лондонския си наем без да засяга с това спестяванията си, тъй като решавайки да се захване с нов бизнес се очертава да живее със спестявания доста време. Намира компания, която може да управлява апартамента му в Лондон докато той е в България, срещу процент от генерирания доход. От гледната точка на потребител на такава услуга той анализира нещата, които английската фирма прави добре и не дотам добре. Открива, че в България няма такава услуга и така стартира предприемаческия му живот.

Павлов разказа че не е имал нужда от допълнително финансиране, благодарение на спестяванията си е посрещнал първите разходи, а и естеството на бизнеса, по думите на госта, не изисква големи инвестиции, както би било при изработването на нов продукт.

"Направих сам уебсайт, популяризирах го в България, а първите ни клиенти дойдоха от фирма, която е имала такава дейност в продължение на 2 години, те ми довериха, че мога да предложа една по-добра услуга. Така  взех първите си клиенти, които вече имаха разработени апартаменти в Airbnb".

Като основател на компания за управление на имоти, Павлов се допитва по някои казуси до чуждестранни работещи компании с опит в бранша. 

"Ние сме между чука и наковалнята - между собствениците на апартаменти, които желаят те да са пълни и да са чисти и гостите, които желаят да си прекарат добре. Така че ние трябва да обслужваме добре гостите, съобразявайки се с интереса на собствениците на апартаменти. понякога тези 2 неща не съответстват - гостът може да иска много добра отстъпка, а клиентът няма да бъде доволен на такава отстъпка. С времето се научихме да удовлетворяваме и двете страни", каза мениджърът на компанията.

Бъдещето на създадената от Павлов в България компания, с разрастване до франчайзингова верига, предстои да се тества в Букурещ, където е първото изнесено навън звено, каза още изпълнителният директор.

За конкуренцията Борис Павлов смята, че е нещо добро, защото "те държи "на пръсти" и те кара да правиш нещата все по-добре, за да си начело". Фирмата започва да търси финансиране, за да се разрасне и да осъществи плановете си в 300 градове. До момента с лично финансиране и с приходите, които генерира, тя поддържа развитието си, но за втората стъпка от плана си се обръща към фондове за инвестиране.

Вижте още за бизнеса във видео материала.