Equinix открива втори изчислителен център в София за 19 млн. долара

Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix – България, Бизнес среща, 28.01.2019

21:00 | 28 януари 2019
Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix – България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix – България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По-голямата част от българите не приемат членството в Европейския съюз и НАТО като сериозно предимство. Всъщност именно стабилността, предвидимостта и устойчивостта, произтичащи от тях, дават сигурност на инвеститорите при взимане на решения. Това каза Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix – България, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Николов създава неутрален колокационен център у нас през 2008 г. заедно с двама съдружници, разказа той. През 2013 г. TelecityGroup купува центъра, а по-късно американският оператор Equinix пък придобива нея, поясни гостът.

При създаването на компанията участие имаше и венчър дружество. Обикновено когато то се включи, продажбата ѝ в даден момент е предвидена (т.нар. exit), а вариантите за нея са два – или самото дружество има предвид компания, която да има интерес, или такава се търси на по-късен етап. Придобиването от Telecity стана по-скоро във втория вариант”.

Най-общо Николов описа изчислителния център като „място, където големите корпоративни клиенти и телекоми оставят своята изчислителна техника, за да работят помежду си“. Той разкри, че Equinix има планове за отварянето на втори такъв център у нас в началото на април, като първоначалната инвестиция в него е 19 млн. долара.

По повод на развитието на технологиите и масовото им навлизане в ежедневието на хората Николов коментира и киберсигурността. Според него тя е въпрос предимно на лична отговорност.

„Киберсигурността е предизвикателство, което сами си създаваме - като хора ние все повече разчитаме на публични компании, над чиито достъп до данни нямаме никакъв контрол. Би следвало да работим сериозно за намирането на решения в тази насока“.

Защо Николов смята, че регулациите са в основата на всяка криза и закъснели ли са според него вече те в технологичния сектор? Вижте повече във видео материала.