Как пазарът на люти чушки у нас пречупва вкуса на българина

Александър Кюркиев, Chilli Hills, Бизнес среща, 26.12.2018

21:30 | 26 декември 2018
Александър Кюркиев, Chilli Hills. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Александър Кюркиев, Chilli Hills. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

CHILLI HILLS беше наименованието на нашето имение, с което се сдобихме в Кокаляне. Нарекохме къщата, земята си така, защото отглеждахме люти чушки. Когато нещата опряха до бизнес, имахме готово име. Това сподели Александър Кюркиев от Chilli Hills в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Първоначално идеята ни бе да готвим и да предлагаме тази храна, а лютите чушки влизаха в самите рецепти. Впоследствие разработвахме люти сосове. Когато видяхме позитивната обратна връзка от клиентите, разбрахме, че трябва да се занимаваме с това".

Първоначалната версия на лабораторията беше гаражен цех, разкри Александър Кюркиев. "Стартовата инвестиция бе минимална самоинвестиция. Всичко бе на базата на домашни битови уреди. Преместихме се в първия производствен цех, за който имахме всички лицензи. Тогава привлякохме Smart Organic. Когато решихме, че имаме нужда от сериозен паричен поток за поддръжка, осъзнахме необходимостта от външно финансиране. Основната ни среща с тях бе за дистрибуция, инвестицията се случи впоследствие. В момента се задълбочаваме върху чушките, които са утвърдени на пазара. Разбира се, че експериментираме и с други сортове", допълни той.

"По принцип в България климатът не е благоприятен за отглеждане на тези видове чушки, с които ние се занимаваме.
Единственият начин да гарантираме качеството на нашия продукт е да отглеждаме суровината. Гамата от продукти, които предлагаме, са 45. Правим и колаборации с производителите на шоколади, ракия, мед, зехтин. Нашите лични продукти са 38 на брой".

Идеята на CHILLI HILLS е да се съобразим със световния пазар, уточни гостът. "Правим рисърч, запознаваме се с характеристиките, съобразяваме се с нашия регион и търсим нещо различно. Чрез призмата на лютото пречупваме вкусовете на българите. Със сладкото си от люти чушки спечелихме златен медал на изложението Interfood. Имаме и собствен магазин с дегустационна цел", поясни още той.

"Стъпили сме на пазари в Англия, Германия, Словакия, Хърватска, Румъния. Водим преговори с още държави в Европа относно занаятчийски продукт, като трябва да разширим производството и обемите. Част от продукцията ще бъде лимитирана, гурме, а определени сосове ще направим масови, без от това да пострада качеството им".

Нашият продукт е чист и натурен, изграден от чисти съставки, обобщи Александър Кюркиев.