Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Успехът на българските инвестиции в литиеви компании в Германия

Атанас Бобоков, главен изпълнителен директор на "Монбат", Бизнес среща, 12.12.2018

21:30 | 12 декември 2018
Атанас Бобоков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Атанас Бобоков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато бизнес планът е стратегически добре заложен, тогава той функционира, сподели Атанас Бобоков, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "Монбат" в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

През 1993 година в Русе имаше една малка рафинерия – държавно предприятие, което преработваше българския нефт от Шабла, спомена Атанас Бобоков. "То правеше масла. Лесно беше да привлечем опитни химици от  него и със собствени средства да започнем едно ново начинание, което доразвивахме и модернизирахме. Когато в България държавните предприятия фалираха, ние бяхме единствената възможност за индустрията в този вакуум като доставчик на масла. Успяхме да натрупаме основен капитал, който използвахме за придобиването на Монбат и за други проекти извън България. Трябваше да съберем най-доброто от акумулаторната индустрия в България и да използваме възможностите на института към БАН за химически източници на ток", разкри още подробности той по повод създаването на "Приста Ойл".

"При управлението на една развиваща се компания понякога се допускат грешки. Когато планът е стратегически добре заложен, той функционира. Когато инвестираме например в рециклиране, това е защото ни трябват повече олово и сплави. Когато се стигне до внос на оловосъдържащи материали, те се класифицират като опасни вещества. Оловният концентрат може да пътува в контейнерите през океаните, макар че пастата от акумулатори със същия състав, и дори с по-малко съдържание сяра, се смята за опасен товар и се изискват допълнителни разходи, за да се застрахова и транспортира самият товар, а това отнема време".

В Германия придобихме литиеви фирми, отбеляза гостът. "Към днешна дата оценяваме инвестицията като много добра. Всъщност ние сме единственият производител на литиеви батерии в Германия, свързани с високомощности литиеви клетки. Те се използват за по-специални приложения", поясни той.

За да постигне подем, пазарът на електромобили трябва да определя цени, близки до тези на автомобилите днес, а това няма как да стане освен в държави като Дания, Холандия и Норвегия, защото са с малко население и високи доходи, посочи Бобоков.

По отношение на придобиването имаме нови възможности за фирма от Тунис, в Мароко е другата, както и евентуално в Египет, Южна Африка и Узбекистан, където се надяваме да започнат приватизация на държавни предприятия, уточни главният изпълнителен директор на "Монбат".

Гледайте видео материал с цялото интервю.