Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Семантичните технологии - иновация в софтуерния сектор

Атанас Киряков, основател и изпълнителен директор на "Онтотекст", Бизнес среща, 27.11.2018

21:30 | 27 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Софтуерът съчетава математическо с инженерно мислене, твърди Атанас Киряков, основател и изпълнителен директор на "Онтотекст",  в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Софтуерът беше приложният вид математика, който ми е интересен, заяви той по отношение на това какво го е вдъхновило, за да навлезе в тази област.

"Моя идея беше създаването на "Онтотекст". През 1998 защитавах докторска теза в Институт по информационни и комуникационни технологии в БАН. През повечето време работех. Още 1998 бях обещал, че ще отида в Тюбинген, Германия, за да работя по-фокусирано върху темата, която бях избрал. Темата беше как да използваш лексикални бази знания – умни речници, за по-добро ориентиране в текст. Всъщност от 1994 г. се занимавам с изкуствен интелект под различни форми. В Тюбинген развих идеята. През 2000 г. казах на колегите от „Сирма“ за нея. Инвестицията беше в размер на 15 000 долара. Бързо намерих клиенти и стартирахме. Инвестицията се възвърна до края на годината".

„Сирма“ започна покрай изкуствен интелект, поясни Атанас Киряков. "Правихме експертни системи, които решаваха различни проблеми. В средата на 90-те години тази идея се оказа надценена. Новият термин беше семантичен уеб и технологии. Формулата, при която "Онтотекст" се развива, беше изключително успешна", спомена още гостът.

"Онтотекст" от 2000 до 2010 отдели повече внимание на изследвания, сподели Киряков. "Взехме финансиране по европейски изследователски проекти. В продължение на 7-8 години инвестирахме сериозни ресурси в технология, която поне тогава изпреварваше пазара", става ясно от думите му.

"Сирма" започна вторичното си предлагане. Обявихме начало на процеса на фондовата борса. Опитваме се да привлечем финансиране за стратегия, при която фирмата да се насочи към софтуерни продукти и по-точно към изкуствен интелект. "Онтотекст" като самостоятелно дружество става по-малко важно и се превръщаме в продуктов офис на по-голямата фирма. Бъдещето на "Онтотекст" е на централна дивизия на Сирма за разработка на AI технологии.