Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

В България имаме абсолютно недостъпни дестинации, които са национално културно наследство

Любомир Попйорданов, управител на "Одисея-ин" и "Зиг Заг холидейз", Бизнес среща, 18.10.2018

21:30 | 18 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България имаме абсолютно недостъпни дестинации, които са национално културно наследство, коментира Любомир Попйорданов, управител на "Одисея-ин" и "Зиг Заг холидейз",  в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Винаги съм се занимавал с туризъм, бил съм алпинист, разкрива Любомир Попйорданов. "Организирал съм групи от студенти още от 80-те години. В един момент попаднах в Шамони – столицата на световния алпинизъм. В момента алпинизмът също е туризъм. Срещнах се с изключителни личности, планински водачи. Тези хора ми подсказаха, че човек трябва да прави само това, което обича. Когато намери своето призвание, ще се чувства щастлив по своя път. Моето семейство са потомствени юристи. Започнахме своя бизнес през 90-те години от абсолютна нула, една година даже бяхме във фалит", допълва той.

"Ние събирахме нашите туристи от улиците на София, като ги видихме с раници, канейки ги да спят вкъщи с идеята да ги водим на планини. Това бяха първите ни клиенти. На българи предлагахме да им осигурим екипировка за ски, да организираме ски училища за деца. Нашият бизнес истински потръгна след турбулентните 1997 и 1998, когато благодарение на Американската агенция за международното развитие американски консултанти ни казаха да следваме безкомпромисно пътя към качеството. След това те ни свързаха с американски компании. През 1992 френското правителство ни изпрати на обучение за туризъм. Винаги сме допускали, че държавата няма да ни помогне. Канели сме журналисти, туроператори и същевременно с това сме полагали усилия в България. Създадох Асоциация за селски еко туризъм като туроператор през 1995, през 1998 създадохме Българската асоциация за алтернативен туризъм и Асоциация „Планини и хора“ и чрез тези сдружения развихме идеята за гостоприемство в къщи за гости".

След влизането в ЕС България влезе в глобалния свят, споменава още управителят на  "Одисея-ин" и "Зиг Заг холидейз". "Първите 3-4 години бяхме нова дестинация за туристите.Сега отивам на конгрес на Световната асоциация за приключенски туризъм и България се води на 6-о, 7-о място като перспективна дестинация. Източна Европа в момента има огромен интерес към нея. Интересното е запазената природа, качествената храна и атрактивните цени, също и автентичната култура. В периода на последните 10 години започна имотен бум, масово строителство на хотели. Не повишихме качеството, а увеличихме количеството. От това местните човешки ресурси и икономиката не печелят. Преди 10-15 години все още имахме запазени брегове и малко застроени планини. Човешкият ресурс бе в България, но не получи шанс са развитие тук. Не успяхме да задържим младите хора с помощта на фондовете. Най-много се страхувам от проблема с човешките ресурси, както и за запазването на пейзажа", пояснява той.

"В нашия туризъм над 65% от приходите остават в местните общности. Този туризъм, който ние правим, наистина помага на местните хора да останат на място. Подпомагаме местни културни инициативи за развиване на регионите. Това е маратонско и самотно бягане. Считаме, че държавата трябва да реши, че е държава на своите данъкоплатци, а не на своите управляващи".

Освен курортите трябва да се преоткрият и селата, планините и малките дестинации, които все още са екзотични, категоричен е Любомир Попйорданов. "Ние имаме абсолютно недостъпни дестинации, които са национално културно наследство. Трябва да се подобри общественият транспорт и инфраструктурата. Необходимо е да развиваме зелените пространства. По времето на Ботев кораби са возили хора между Видин и Русе", става ясно още от думите му.

"Магазини „Стената“ са от 1992, а от 1997 е първият наш собствен магазин. Марката се развива с клиентите. Ние трябва да ги улесняваме в техния избор, който да бъде качествен. Развиването на екипа от консултанти също е важен. Дълго време това бяха и продължават да бъдат катерачи и планинари. Още през 2000 г., когато започнахме да израстваме, разбрах, че няма как да бъда във всички точки на бизнеса. Исках да дам увереност на хората, че нещата зависят от тях".

В България Родопите са ми любима дестинация, споменава Любомир Попйорданов. Любима дестинация са ми и Индия и Хималите. Индия успя да устои на глобализацията. Има места, които туризмът не е завладял и променил, обобщава гостът.

Още по темата вижте във видео материала.