Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Dextrophobia Rooms са интересни със своите сценарии, дизайн, история и изпълнение

Александър Грозданов, съосновател и управител на Dextrophobia, Бизнес среща, 11.10.2018

23:27 | 11 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Dextrophobia Rooms са интересни със своите сценарии, дизайн, история и изпълнение, коментира Александър Грозданов, съосновател и управител на Dextrophobia, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Dextrophobia дойде като идея от ясен повод, но причината беше отпреди това. В университета за компютърни науки имах близки, с които прекарвахме време в разговори по общи теми, проекти, технологии, игри.Съвсем случайно попаднах на „Стаите на загадките" в Унгария, от които по-късно се роди идеята за нашите Escape Rooms – в тях влиза отбор от двама до петима, ние ги заключваме, дават ни пари за това, имат един час да се измъкнат, а ние сме и подготвили предизвикателства – предимно логически. В рамките на този час трябва да разгадаят историята и да се измъкнат. На територията на Унгария тогава за първи път видях такъв тип стаи. Връщайки се в България, тогава тъкмо прохождаше предприемаческата дейност и имаше едно състезание, където ние с мои колеги искахме да отидем и да представим своите идеи. Когато ни одобриха, отидохме на състезанието и всички ни казаха, че идеята е доста лоша, и ни попитаха, защо не я направим онлайн. Отидохме до Унгария, видяхме този тип стаи за забавления. Това ни мотивира и след това я създадохме в София. В началото започнахме с 15 000 лв. капитал с висок експертен ресурс".

Едно от най-интересните неща за създаването на стаите са самите сценарии и изпълнение, пояснява Александър Грозданов. "От дизайна на игрите до изпълнението и на високо ниво започваме от обща история и връзка. Историята може да се опише с две изречения и започваме да я задълбочаваме. Искаме да накараме хората да не се уплашат, а да изживеят неща, които в реалния живот не могат. Всичко интересно, което видим в интернет и игри, го създаваме на живо", разкрива още той.

"На нас ни отне 9 месеца за развитието на тази идея. Всяка една от стаите ни ставаше все по-сложна за изпълнение, защото искаме да надграждаме в технологии. В първите месец, два завършваме концепцията и после започваме да влизаме в продуктов процес, в който разработваме самите стаи. Това сме го правили 4 пъти. В началото нямахме идея коя е нашата таргет група. Буквално от малки до големи са идвали, с всякакъв бекграунд. Има по-конкретен таргет – млади хора между 25 г. и 35 г. с по-високо образование, от IT сектора".

Нашата компания мина през няколко различни етапа, от първата стая възвърнахме инвестициите си на втория месец, споделя Грозданов. "Фондът Eleven за рискови инвестиции ни покани да инвестира в нас с перспективата да превърнем нашите компетенции и опит в по-устойчив модел. През 2015 г. търсихме франдчайз модел, в който да направим лесни за репликиране стаи, които да можем да доставяме до различни точки по света, да бъдат лесни за монтаж. В това инвестирахме огромна част от времето си. Поради поредица от причини не намерихме пазарна ниша за нас. Бяхме прекалено фокусирани върху продукта. Не се ориентирахме достатъчно бързо в пазара и в нуждите на хората, но в общи линии вече на повечето места имаше по няколко стаи и до някаква степен нашите представи като бизнес модел и цени бяха невалидни", допълва той.

"Локалната конкуренция е градивна. За излизане в чужбина вече става много по-сложно.Има наситеност от този тип стаи с тези технологии. Но следват новите нива на продукти. Като тенденции има затвори , в които влизат 1000 души за уикенд. Места, в които влизат по 500 зрители за постановки. Направихме стая в Банско преди 3 г. и там бе основният ни сблъсък с реалността. Независимо, че е курортен град, установихме, че ако ни няма нас самите, няма как да се разработват тези стаи. Нямаше как да управляваме паралелно стаите си в София и Банско".

Всички работихме заедно и наравно, категоричен е съоснователяти  управител на Dextrophobia. "От години и половина структурата ни е друга и решихме да бъдем устойчив семеен бизнес. В момента при нас работят 12 души, като имаме хора на различни нива. Ще търсим ново финансиране най-вероятно, но за нас е ключов правилният проект и продукт. Dextrophobia до голяма степен също е технологична компания. Втората и ни третата стая са с микроелектроника с унифицирани системи от наши сървъри и оператори. Средата тепърва ще бъде благоприятна. От моята перспективата екосистемата и общността се увеличава.Устойчиви бизнес линии са нашият план до края на годината, а по-нататък имаме по-глобални цели", обобщава гостът.