Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Бъдещето на трейдинга - виртуална реалност и изкуствен интелект

Виктор Андонов, управител на "Devexperts" България, Бизнес среща, 12.09.2018

21:30 | 12 септември 2018
Виктор Андонов, управител на "Devexperts" България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Виктор Андонов, управител на "Devexperts" България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Интересна зависимост е, че технологии, които преди 20-30 години се използваха в отбранителната и космическа индустрия, сега навлизат в много индустрии, включително и във финансовата. Това каза Виктор Андонов, управител на „Devexperts“ България, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Той даде пример с това, че все повече трейдинг дескът, работното място на хората, продаващи акции, прилича на кабината на самолет от преди 20 години. „Защото тогава само с преместване на погледа на пилота в посока на друг самолет, ракетите сами се насочваха в тази посока“.

„Една от нашите разработки, която ще бъде представена скоро, е трейдинг с помощта на добавена реалност и изкуствен интелект с натурално разпознаване на говор. Това са едни очила за виртуална реалност, при които образът от камерата на обкръжаващата действителност наслагва данни за трейдинга. В момента, в който трейдърът погледне в някаква посока, това означава, че неговият интерес е към този тип финансов инструмент“.

По думите му трейдърът с гласова команда може да поиска историческо представяне на дадена акция.

„И така буквално в другата част на виртуалната реалност му се отваря автоматично екран, който показва тези данни. И неговото работно място става 360 градуса. Когато се обърне назад, вижда исторически трендове, а когато се обърне напред – самото изпълнение на акциите. Това е технология, която драматично ще реши проблема с липсата на екранно пространство“.

Андонов обясни, че в момента един трейдинг деск е оборудван с четири-шест 20-инчови монитора и пак информацията не е достатъчна.

„Другото подобрение е, че с помощта на изкуствен интелект се преценява коя е най-актуалната информация, който да се представи на трейдъра“.

Вижте повече във видеото.