Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Инвеститорът избира дали да гаси пожарите на компанията или да ѝ придава стойност

Дилян Димитров, инвеститор и предприемач, Бизнес среща, 25.07.2018

21:30 | 25 юли 2018
 Дилян Димитров, инвеститор и предприемач. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Дилян Димитров, инвеститор и предприемач. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голяма част от българските стартъпи прохождат успешно, но веднага след това е необходимо да стъпят на чуждестранния пазар. Защото България предлага чудесни условия за новите технологични компании, но пазарът ѝ е малък за техните успешни бизнес идеи. Това заяви Дилян Димитров, съосновател на фонда за рисков капитал Eleven, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева

От средата на 2012 година гостът е инвестирал и работил с някои от най-добрите стартиращи компании в Централна и Източна Европа. Преди това е бил вицепрезидент във Bedminster Capital Management, където е водил и работил по сделки в областта на здравеопазването, медиите и финансовите услуги.

В сферата на инвестициите попада по покана на свой приятел от университета, който започнал работа в първия и единствен тогава в България фонд за инвестиции „Кеърсбек – България“, разказва Дилян Димитров, и пояснява:

„Инвестициите са малко или много занаятчийска среда и там е сравнително трудно да попаднеш“.

Това коментира гостът за първия си допир с инвестициите. После той сменя няколко професии, за да установи, че инвестирането в частни компании са интересна за него сфера. Връща се отново в Bedminster Capital Management, а след това става съосновател на Eleven и до днес по-голямата част от професионалния му живот минава през инвестиционни фондове.

Седем години преди проекта Eleven се занимава с по-големи дялови инвестиции, с по 1 до 2 сделки годишно и управлява портфейл от по 10 – 12 компании, но го провокира възможността за създаване на стойност към развиващи се компании – сфера на инвестиране, която за него носи повече удовлетворение. „Когато управляваш 12 компании, твоят фокус не е върху създаването на стойност, а да предпазиш от разрушаването на стойност компаниите, при които нещата не вървят много добре. Предизвикателството в Eleven щеше да бъде да създаваме стойност, да помагаме на компаниите , които се развиват, да го правят още по-добре, а не да помагаш в решаването на проблеми. Много възнаграждаващо е, когато успееш да помогнеш на една компания да расте по-бързо“, споделя Димитров.

В началото създателите на фонда за рисков капитал основно инвестират в правилните екипи, но откриват правилната формула за оценяване на идеи с времето. Търсят екипи, в които има талант с потенциал да развие идеята си от проектоидея до следващата стъпка на финансиране или продажба на продукта. После откриват и други фактори - черти на характера, които правят един предприемач успешен и не толкова успешен.

„Колко време са прекарали тези екипи в работа по проекта си преди да потърсят инвестиция е основната идея за подбора им, няма как да ги прецениш по автобиография. Трябва да си инвестирал и рискувал собствено време и енергия“.

Поне 6 месеца е необходимото време за самостоятелна отдадена работа на един стартъп, преди да поиска инвестици отвън, е доказала практиката на Дилян Димитров. През трите години, в които работи за Eleven, инвестиционният фонд е разгледал над 3000 проекта, а с част от компаниите се връщат отново след отказ за инвестиция, с подобрени идеи и работещи проекти.

Финансирането е много важна част от времето на новосъздадените компании, насочили се към иновативни продукти и им позволява да се концентрират в развитието на компанията, допълва гостът, а инвестиционният фонд често им подава готови решения – с контактите си и съкращава времето за реализация на продуктите, а количеството грешки намалява драстично.

„Критичният период, през който минава всяка компания, за да стане ясно дали ще оцелее,  е различен за компаниите.  Жизнена ли е тя и нейната бизнес идея се определя, когато компанията почука на вратата на клиента си и разбере дали той ще плати за идеята. Пазарът е валидатор на идеята. Има много инженери, които са много добри в разработването на продукта и отдават 90 на сто от времето си за развитието му и само 10 процента за среща и работа клиентите си".

Ако това съотношение се промени в обратна пропорция, успехът идва по-бързо, съветва Дилян Димитров - инвеститорът, който още не е намерил своя провокация в пазара на инвестициите и продължава да търси такъв продукт, за когото да стане бизнес ангел и ментор.

Каква е тръпката да инвестираш в частни и прохождащи компании, коя е формулата за подбор на правилния екип, колко трае развитието на бизнес идеята от зараждането ѝ до финансирането и защо е необходим фокус върху продажбата на продукта, вижте във видеото.