Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Нужно е по-голямо присъствие на жените в технологиите

Диана Стефанова, Vmware, Бизнес среща, 12.07.2018

21:30 | 12 юли 2018
Обновен: 07:24 | 13 юли 2018
Диана Стефанова, управляващ директор на развойните центрове на VMware за България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Диана Стефанова, управляващ директор на развойните центрове на VMware за България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Технологиите се развиват с невероятен темп и ще се развиват още по-бързо занапред. Очаква се през следващите 20-30 години иновациите да навлязат категорично във всички сфери на нашия живот. Това коментира Диана Стефанова, управляващ директор на развойните центрове на VMware за България, Европа и Близкия Изток, в ефира на „Бизнес среща” с водещ Таня Кръстева.

Според нея в сферата на здравеопазването няма да мине много време преди всички операции да се правят с прецизни машини.

„А лекарите и хирурзите ще стоят зад тези машини, защото прецизността на една машина не може да бъде достигната от човешката ръка. В същото време преценката и решенията, разбира се, ще трябва да бъдат вземани от хората. За да може наистина да разграничим хората от машините, те винаги ще бъдат управлявани от човека”.

Стефанова обърна внимание и на проблемите с пчелите, които изчезват заради пестицидите, използвани в индустрията,като според нея това ще се отрази на реколтите.

„С развитието на здравеопазването и медицината продължителността на живота ще се увеличава, така че това да произвеждаме по-малко храна няма да е добре за нас. Към днешна дата вече се работи по различни технологии, които изследват поведението на пчелите, събира се информация за това, за да може да се създадат пчели-дронове, които да извършат опрашването”.

Тя смята, че след 20-30 години ще бъде неизбежно и мъже, и жени да работят, да разчитат и да управляват технологиите, защото всичко ще бъде базирано на тях.

„И ако ние, жените, не приемем това предизвикателство и не навлезем много стабилно в технологиите, ще изпуснем, ще е много голям пропуск. Няма да успеем и да помогнем на развитието на обществото, на човечеството и да бъдем част от това бъдеще”.

По думите ѝ има много статистики, които показват, че най-добре балансираните и разнообразните екипи показват с 30% по-добри бизнес резултати.

„ Не е нужно към днешна дата да убеждаваме когото и да е в професионалния свят, че ролята и на мъжете, и на жените е изключително важна и трябва да имаме достатъчно представители и от двете страни, за да имаме добри бизнес резултати. В тази връзка, понеже бъдещето така или иначе ще е базирано на технологии, ние ,жените, трябва да напреднем в това отношение. Днес жените в ИТ индустрията са 20%, на лидерски роли – около 13%, на борда на директорите – 5%. Това показва, че има редица проблеми,с които трябва да се справим – предразсъдъците в обществото например”.