Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Академичното образование в IT сектора у нас има нужда от фокус и практика

Маргарита Наумова, основател на Инспирит, Бизнес среща, 27.06.2018

21:30 | 27 юни 2018
Маргарита Наумова, основател на Инспирит. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Маргарита Наумова, основател на Инспирит. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На академичното образование в IT сектора у нас липсва фокусираност, практика. Това е една от причините, поради които хората излизат неподготвени. Това каза Маргарита Наумова, основател на компанията „Инспирит“,  фокусирана изцяло върху SQL Server Data platform, в предаването „Бизнес среща“ с водеща Таня Кръстева.

Маргарита Наумова започва да преподава в Икономическия университет във Варна, но усеща, че има нужда да види практически нещата и как работят технологиите, когато създават полезни неща за хората и за бизнеса най-вече.

Пътят ѝ я води до Microsoft.

“Престоят ми в Microsoft беше повратна точка в кариерата ми. Опитът ми се натрупваше на съвсем друго ниво - участвах в множество международни проекти, пътувах много, бях много натоварена, но това ми донесе страхотен опит. И то не само в технологията, а и в начина на управление на проекти, екипи, как работи бизнесът на услугите и как да докараш един проект до успешен край“.

Следващата ѝ стъпка е кандидатстването за мастърклас в централата на Microsoft в Сиатъл.

„Достигнах до най-високото ниво на сертификация там. Върнах се в България и продължих по този път“.

Тук създава консултантската фирма „Инспирит“. С дейността си тя се опитва да отдаде принос за образованието в IT сферата в България:

„Всяко лято правим лятна академия при нас с цел да дадем възможност за безплатно обучение на хора, които са преминали през технологичната общност, завършили са специалност в областта на IT или подобна. Идеята ми е да дадем шанс на тези хора да си вземат хляба в ръцете“.

Целия разговор вижте във видеото.