Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Франчайз с вкус на българска пица

Никола Николов, управител на Domino’s България, Бизнес среща, 30.05.2018

21:30 | 30 май 2018
Никола Николов, управител на Domino’s България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Никола Николов, управител на Domino’s България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бранд се налага трудно. Много хора си мислят, че при франчайза човек взема правата от марката, те му дават ноу-хау и той просто отваря заведение и бизнесът започва да върви. Много по-различно е. Това коментира Никола Николов, управител на Domino’s България, в ефира на "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева. 

"Те дават една рамка и едни оперативни знания, а оттам нататък зависи как човекът, който представлява дадена марка, се адаптира на българския пазар, как я промотира и как я модифицира".

По думите му неслучайно Domino’s пицата в България е много по-различна от тази в Англия, в Австралия, в Германия. "Всяка пица си има собствена специфика, защото всяка страна има собствен вкус".

"Франчайзът е гъвкав. Но за да стане гъвкав, отнема време. Трябва да се пребори с голяма бюрокрация и много работа, да се опита да покаже, че знае какво прави и че промените, които прави, са добри за Domino’s пиците".

Николов изброи и плюсовете на франчайза - култура, ноу-хау, марка и страхотен начален старт.

"Минусът е, че е доста скъпо начинание – доста по-скъпо, отколкото да се започне заведение без тях. Трябва да се купува всичко от тях - апаратура, софтуер, който е доста скъп, такса, която се плаща за оборот. Доста е трудно и има доста изисквания. Но човек трябва да е готов да се бори, защото когато се вземе франчайз, отнема поне 3-4 години, за да усети някакъв позитивен резултат". 

Управителят на Domino’s България посочи като тенденция в сектора развитието на технологиите.

"В момента се работи върху доставка с роботи и с дронове. И това не е толкова далеч в бъдещето".