Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Пълната дигитализация на банките не е предпочитана от потребителите

Петя Димитрова, гл. изп. дир. на Пощенска банка, Бизнес среща, 14.03.2018

21:30 | 14 март 2018
Обновен: 11:41 | 15 март 2018
Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първоначално банките разглеждаха финтех компаниите като конкуренти и имаше може би някаква резистентност. Но с времето всички банки, или по-голямата част от тях, вече ги разглеждат като партньори. Това каза главният изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръсетва.

„Финтех компаниите подобряват средата, правят възможност за нови и иновативни услуги и продукти. Много банки си кооперират или пък купуват изцяло финтех компании, създават паралел на дигитална банка или пък цели отдели, които спомагат за развитието“.

Според нея това е в полза на всички и е тенденция, която ще продължи и за в бъдеще.

„Но все пак трябва да има и баланс. Големите банки и компании не се стремят към цялостна дигитализация, затваряне на всички офиси и т.н, търсят балансирания подход, за да имат хората по-голям избор и по-голямо разнообразие“.

Тя посочи, че според проучване на Пощенска банка има хора, които обичат да ходят до банките и да общуват. Димитрова посочи, че сред милениалите също има хора, които предпочитат да ползват банкови услуги в клонове, а не онлайн.

„Банковата услуга е различна. Някои искат да имат консултация, но не само през чат бот или само виртуално, искат наистина да говорят с някого и да могат да обсъждат тематики“.

Димитрова смята, че тези, които подходят по-балансирано към предлагането на банкови услуги, ще бъдат по-печеливши.

Вижте повече във видеото.