Русия засилва натиска върху чуждестранните технологии

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт", 21.09.2021

14:05 | 21 септември 2021
Автор: Михаил Митев

Руският интернет регулатор е готов да увеличи значително глобите, които досега бе наложил на американските технологични компании, сред които Facebook Inc. и Alphabet Inc., тъй като Кремъл увеличава усилията си да ограничи достъпа до информация онлайн. Това сподели Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

По думите на госта, компаниите, които отказват да изтрият съдържание, считано за незаконно в Русия, скоро могат да бъдат изправени пред глоби в размер от 5% до 20% от годишните си местни приходи, заявява „Роскомнадзор“, федералният надзорен орган за комуникациите, в имейл до Bloomberg в понеделник.

Преслужбата съобщава, че „за редица компании, които системно отказват да спазват законовите изисквания на агенцията, в близко бъдеще се разглежда темата с глоби върху приходите“. Ще обмисли и други начини за прилагане, се допълва в съобщението.

Гостът съобщава също, че Русия засива натиска върху чуждестранните технологични компании на фона на по-мащабните репресии срещу антикремълската опозиция през тази година.

"През миналата седмица Apple Inc. и Google на Alphabet се огънаха под натиска да премахнат приложение, наречено „Интелигентно гласуване“, предназначено да помогне на протестиращите да гласуват срещу политици на управляващата партия, след като властите ги обвиниха, че се намесват в парламентарните избори." 

Правителството и предприело агресивни мерки за ограничаване на достъпа до информация след ареста на опозиционния лидер Алексей Навални през януари, след завръщането му в Русия. Гостът допълва, че много независими медии са определяни като „чуждестранни агенти“ и са принудени да затворят или да се съобразят с обременяващите изисквания за отразяване.

 

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg.