ЕС приветства Байдън и призова за регулации на технологичните гиганти

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 21.01.2021

11:39 | 21 януари 2021
Обновен: 11:39 | 21 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Европейският съюз приветства встъпването в длъжност на Джо Байдън в сряда като президент на САЩ, определяйки това като „нова зора“ за Европа и Съединените щати. Същевременно обаче настоя американските технологични компании да бъдат регулирани, за да спрат „тъмните сили“ на речта на омразата онлайн. Повече по темата разказа Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

“Изразявайки облекчението си от края на четирите години управление на Тръмп и политиката му „Америка на първо място“, лидерите на ЕС заявиха пред Европейския парламент, че формирането на нова глобална дигитална регулация заедно е от първостепенно значение”.

“Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира, че речта на омразата и фалшивите новини не трябва да бъдат допускани да циркулират свободно в интернет”, разказа Кирилова.

Тя припомни, че властите в Европейския съюз обсъждат нови дигитални политики, които биха имали последици за Google, Facebook и Apple.

"В речта си Фон дер Лайен предложи създаването на Съвет за общи технологии между Европейския съюз и Съединените щати като първа стъпка към изготвянето на основа за глобална цифрова регулация, която другите по света могат да последват", каза още редакторът.

Целия коментар вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg.