Китай обяви глобална инициатива за сигурност на данните след "тормоза" от други страни

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 08.09.2020

10:45 | 8 септември 2020
Обновен: 12:23 | 8 септември 2020
Автор: Николета Рилска

Китай обяви инициатива за утвърждаване на глобални стандарти за сигурност на данните, заявявайки, че иска да промотира многостранността в областта в момент, в който „отделни държави“ „тормозят“ други и „преследват“ компании. Повече по темата разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

“Китайската инициатива призовава технологичните компании да предотвратяват създаването на т.нар. задни вратички в продуктите и услугите им, които могат да позволяват данните да бъдат събирани незаконно, а участниците да уважават суверенитета, юрисдикцията и правата за управление на данните на други държави”, посочи Попов.

Той добави, че инициатирата призовава още участниците да не се ангажират с големи програми за шпионаж на другите страни или незаконно да придобиват информация за чуждестранни граждани чрез информационни технологии.

“Текстът не включва подробности за инициатива, нито казва дали и кои други държави са се присъединили”, отбеляза редакторът.

 

Той припомни, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп се насочи срещу големи китайски фирми като

Technologies, Tencent Holdings и собственика на TikTok, ByteDance, позовавайки се на притеснения за националната сигурност и събирането на лични данни. “Компаниите отричат тези обвинения”, добави редакторът.

Вижте целия коментар във видео материала. 

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.