Facebook с критики срещу промените в правилата за поверителност на Apple

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 27.08.2020

11:30 | 27 август 2020
Обновен: 12:05 | 27 август 2020
Автор: Цветан Кръстев

Facebook обяви, че промените в правилата за поверителност в най-новата операционна система на Apple ще засегнат възможността ѝ да добавя персонализирани реклами и че представляват финансов удар за разработчиците за приложения. Изказването подчертава сериозния сблъсък между технологичните компании във връзка с правилата по пътя към мобилната интернет икономика. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"Съгласно промените на Apple, които ще влязат в сила тази есен с операционната система iOS14, Facebook и други компании, които се занимават с онлайн реклама, повече няма да могат да събират идентифициращата информация за потребителите без позволение. Много приложения ще започнат да питат потребителите дали искат или не искат поведението им в мрежата да бъде следено за целите на персонализираната реклама".

Кирилова обясни, че Facebook се опасява, че много потребители ще откажат следенето, ако им бъде даден такъв избор.

"Това ще засегне не само бизнеса ѝ, но и всяко приложение, което ползва нейните услуги, за да продава реклами – от разработчици на игри до медии. Facebook е казала на разработчиците на приложения, че промените ще са удар по бизнеса “Audience Network”, който обслужва продажбите на реклами към външни приложения".

Тя коментира, че ходът на Apple засяга и AdMob - звеното на Google, както и други рекламни технологични компании, които разчитат на следенето на потребителите на iPhone. 

Вижте целия технологичен коментар във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.