Илон Мъск може да стане с 2 млрд. долара по-богат

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 22.07.2020

11:00 | 22 юли 2020
Обновен: 13:17 | 22 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Заради растящата цена на акциите на Tesla главният изпълнителен директор Илон Мъск си спечели право на парично възнаграждение от 2,1 милиарда долара. Въпреки падането на курса на Tesla във вторник средностатистическата пазарна капитализация нарасна за шестте месеца благодарение на силното рали на акциите през последните месеци. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Във вторник производителят на електрически автомобили достигна средна пазарна стойност от 150 милиарда долара за периода от последните шест месеца. Това обезпечи иска на Мъск към втория от общо дванадесет договорени транша".

Попов обясни, че траншовете бяха договорени от милиардера в рамките на неговия компенсационен пакет за 2018 г. за закупуване на акции на Tesla с отстъпка.

"49-годишният мениджър, който е и мажоритарен собственик и изпълнителен директор на производителя на ракети SpaceX, не получава фиксирана заплата. Заплащането му е само под формата на договорените опции, при условие че са изпълнени дадени изисквания".

Вижте целия технологичен коментар във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.