Google купи компанията за умни очила North

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 01.07.2020

11:30 | 1 юли 2020
Обновен: 12:44 | 1 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Американският технологичен концерн Google обяви, че е придобил North, 8-годишна, подкрепена от Amazon компания, която произвежда умни очила. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Стойността на сделката не е разкрита, но Globe and Mail, който първи съобщи за интереса на Google, твърди, че цената е около 180 млн. долара. Това е под сумата от 200 млн. долара, която фирмата е набрала според Crunchbase".

Кирилова заяви, че Google бе един от ранните пионери в областта на добавената реалност, при която компютърно генерирани образи се наслагват върху реални такива, като често това се случва чрез специални очила.

"Google Glass, едно от първите подобни устройства, беше представено през 2012 г., но първоначалната стартова цена и опасенията за сигурността (очилата имаха видео камера) не го направиха толкова популярно сред потребителите. Въпреки това Google продължава да предлага версия на Google Glass за корпорации, където се конкурира с HoloLens на Microsoft".

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук