Приходите от продажбите на смартфони в Западна Европа спадат с 10% през първото тримесечие

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 16.06.2020

11:07 | 16 юни 2020
Обновен: 12:01 | 16 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Приходите от продажби на смартфони в Западна Европа са се свили с 10 процента през първото тримесечие на 2020 г., изчислява анализаторската компания Strategy Analytics. Това заяви Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Основната причина за това е слабото търсене след пандемията на COVID-19. Според пазарните изследователи трендът има и ясни последици за глобалния пазар: Западна Европа е третият по големина регион в световен мащаб по отношение на продажбите".

"Въпреки спада в продажбите Apple и Samsung запазиха дуопола си в Западна Европа. Заедно двете компании са отговорни за 80% от приходите в региона. Третият в класацията - китайски доставчик Huawei, постига 7-процентен дял от продажбите", посочи още Кирилова.

Въпреки това делът на Huawei също се свива, не преди всичко не заради пандемията, а заради търговските санкции на САЩ, отбеляза редакторът, допълвайки, че те пречат на Huawei да интегрира в момента услугите на Google в своите текущи смартфони.

"В резултат на това Xiaomi и OnePlus очевидно са били в състояние да съкратят разликата си до третото място и да увеличат пазарния си дял по отношение на продажбите", разкри още Кирилова.

Целия технологичен коментар вижте във видеото.