SoftBank ще вложи 1 млрд. евро в WeWork, Amazon пусна нови устройства

Бойчо Попов, Бизнес старт, 26 септември 2019 г.

11:23 | 26 септември 2019
Бойчо Попов
Бойчо Попов

SoftBank планира да вложи допълнителни 1 млрд. долара или повече в WeWork, като предоговори споразумение за поръчителство, постигнато преди спадащите оценки да забавят IPO-то на американския стартъп за споделено офис пространство, съобщава Financial Times. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар в предаването Бизнес старт.

Планът ще увеличи обема на първоначално планираната инвестиция от страна на японската фирма до 1,5 милиарда долара в WeWork като част от споразумението, като даде право на американската компания да получи парите през април следващата година в замяна на обикновени акции от клас А.

SoftBank и неговият подкрепян от Саудитски фонд Vision Fund са най-големите акционери на WeWork и вече са вкарали повече от 10 млрд. долара в американската компания, включително обещаните 1,5 милиарда долара.

Повече от 30 компании са се присъединили към съюз около Amazon. Целта на задругата: В близко бъдеще няколко различни езикови асистенти трябва да могат да работят паралелно на едно устройство.

Новият бизнес съюз около Amazon иска да гарантира, че скоро много езикови асистенти могат да работят едно до друго на много устройства. Сред повече от 30-те компании, които са се включили в съюза, влизат BMW и Spotify, специалистите по hi-fi озвучаването Bose, Sony и Sonos и компании за чипове като Intel, Qualcomm и NXP.

Apple и Google, чиито гласови асистенти се конкурират с Alexa на Amazon, не са включени в съюза. Microsoft обаче е тук, въпреки че създателят на Windows също има собствен софтуер за подобна помощ в лицето на Cortana. Интересно е, че и големите китайски играчи Baidu и Tencent се присъединиха към съюза на Amazon, представен през седмицата. Лидерът на пазара на смартфони Samsung, който възнамерява да създаде свой собствен езиков асистент Bixby, засега е извън борда.

Идеята няколко езикови асистенти да се инсталират паралелно на едно устройство и след това да се активират със съответната им дума за събуждане, като "Alexa", съществува от известно време. Например преди няколко години Harman показа как различни асистенти могат да оперират едновременно в колата. Amazon и Microsoft опитаха взаимодействието на Alexa и Cortana. Компаниите за чипове Intel и Qualcomm пък искат да създадат техническата основа за това с новите си процесори.

Междувременно Amazon.com Inc. заяви, че големи количества пари сменят годишно притежателя си чрез платформата ѝ за гласов асистент Alexa, засилвайки бизнес възможностите за компаниите и разработчиците, които могат да съсредоточат вниманието си върху платформата, която не е известна с трансакциите на пари.

„Сега през Alexa минават милиарди долари на година", заяви Дейв Лимп, ръководител на бизнеса с устройства и услуги на Amazon, по време на пресконференция в Сиатъл. Тази сума изключва парите, които Amazon получава за продажби на собствените си услуги, казва той, цитиран от Bloomberg.

Amazon също така даде актуална статистика за състоянието на екосистемата, растяща около Alexa. Домейнът на Alexa сега включва около 85 000 съвместими продукти, създадени от други компании, и около 100 000 умения. Все пак този пазар все още не е намерил трансформационния си удар отвъд основните задачи, въпреки че предизвиква широк интерес.

Компанията на Джеф Безос представи в сряда цяла плеяда нови джаджи – за трета поредна година на събитие през септември. Amazon защити функциите за поверителност на своя цифров асистент Alexa - и представи някои нови инструменти, които да успокоят потребителите - след месеци на дебати за практиките на технологичния гигант и най-големите му конкуренти.

„Пука ни за това“, заяви Дейв Лимп в сряда в централата на Amazon в Сиатъл. „Поверителността е абсолютна основа на всичко, което правим в и около Alexa“, добави той.

Обясненията в тази сфера са необичайни за компания, която предпочиташе досега да коментира характеристиките на продуктите и клиентското преживяване. Но нуждата на гиганта за електронна търговия да спечели доверието на своите потребители нарасна, след като Лимп представи десетки продукти и услуги, предназначени да разширят обхвата на Alexa в повече области на живота - дори стигайки дотам, че да вгражда микрофони в слушалки, тип „тапи“, очила и пръстени. Мениджърът също така представи актуализирани версии на основните високоговорители на Echo и Echo Dot, както и обещаната версия Echo Studio, насочена към любителите на музиката.

Събитието в сряда отбеляза третата поредна година, в която Amazon провежда пресконференция за нови джаджи през септември, подчертавайки нарастващото значение на франчайзинга за електрониката на компанията. Търсенето на устройства на Amazon, водени от Echo Dot и Fire TV, я направи третата по продажби марка в САЩ през миналата година, според оценките на изследователя Euromonitor International. Компанията изостава само от Apple Inc. и Samsung Electronics Co.

Целия коментар вижте във видеото.