Facebook и щатските власти преговарят за глоба от няколко милиарда долара

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, Бизнес старт, 15.02.2019

10:47 | 15 февруари 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Социалната мрежа Facebook може да се изправи пред значителен риск за репутацията си, ако реши да се бори срещу глобата на FTC, това съобщи Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Федералната търговска комисия (FTC) и Facebook преговарят за глоба от няколко милиарда долара, която би уредила разследването на агенцията относно практиките за поверителност на социалната медия, пише The Washington Post, позовавайки се на двама души, запознати с делото. Глобата ще бъде най-голямата, която агенцията някога е налагала на технологична компания, но двете страни все още не са се споразумели за точна сума. Facebook е изразила първоначална загриженост относно исканията на FTC, казва един от източниците. Ако преговорите се провалят, Федералната търговска комисия може да отнесе въпроса до съда, което вероятно ще бъде сериозна правна битка, уточни още Попов.

Amazon пък се отказа от сделката за 2,5 млрд. долара за изграждането на втори голям център на компанията в САЩ. Това трябваше да бъде най-голямата сделка за икономическо развитие на Ню Йорк, но заради политическа опозиция, свързана най-вече със субсидиите, които една от най-богатите компании в света ще получи, плановете бяха върнати назад, каза още технологичният журналист. 

Освен от инвестицията, компанията се отказва и от 25 хил. работни места, които трябваше да бъдат създадени в Лонг Айлънд, Куинс, в замяна на това щатът беше се съгласил да направи данъчни отстъпки в размер на около 3 млрд. долара за Amazon, коментира събитието Попов.

Повече от света на технологиите четете на Investor.bg.

Гледайте целия технологичен коментар във видео материала.