Пазарът на iPhone вече е наситен

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, 30.01.2019

10:05 | 30 януари 2019
Снимка: Shawn Koh/Bloomberg
Снимка: Shawn Koh/Bloomberg

Американският технологичен концерн Apple Inc. отчете първото си намаление на приходите и печалбата си за Коледно тримесечие от десетилетие насам и предупреди, че забавянето на основния бизнес с iPhone и слабостта в Китай ще се прехвърлят и през тази година. Приходите на компанията са намалели, съобщи Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Приходите на компанията спаднаха с 4,5% до 84,31 млрд. долара за трите месеца, приключили на 29 декември, докато печалбата леко спадна до 19,97 млрд. долара. Apple се сблъсква на собствения си пазар с нарастващото нежелание на собствениците на смартфони да надграждат устройствата си до по-скъпи устройства, а в Китай – от конкуренцията от богати на функции телефони с по-ниски цени. Продажбите на iPhone отчитат спад с 15% през тримесечието, предава Bloomberg", уточни Попов.

Главният редактор каза още в коментара си, че отчетът от вторник удължава един от най-бурните периоди на Apple по време на главния изпълнителен директор Тим Кук. "Месецът започна, когато той неочаквано намали прогнозата си за приходите на Apple за първи път от повече от 15 години и предизвика у инвеститорите опасения за растежа".

Целия коментар гледайте във видео материала.

Още от света на технологиите - вижте на Investor.bg.