Белият дом разследва Google заради изказвания на Тръмп

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 29.08.2018

10:05 | 29 август 2018
Обновен: 10:25 | 29 август 2018
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Белият дом разследва Google след изказванията на президента Доналд Тръмп за компанията. Това каза Елена Кирилова, технологичният редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт", с водещ Христо Николов.

"Във вторник държавният глава обвини търсачката в промотирането на негативни новини за него и скриването на „честното медийно“ отразяване на неговите дела. Той обеща да обърне повече внимание на ситуацията, но не разкри подробности за действията, които може да предприеме".

Кирилова обясни, че атаката на Тръмп срещу звеното на Alphabet се случва след вълна от негативни негови коментари срещу технологични компании, включително срещу Twitter и Facebook, които бяха обвинени в това, че не дават гласност на консерваторите.

"Amazon.com пък беше нападната от Тръмп, който заяви, че тя засяга малкия бизнес и се възползва от своята твърде изгодна сделка с Американските пощенски служби. Държавният глава често обвинява и новинарските агенции за манипулативно отразяване на събитията".

Google отрича каквато и да било политическа намеса, посочвайки в изявлението си, че търсачката ѝ „не е използвана за създаването на политически дневен ред и не манипулира резултатите спрямо нито една политическа идеология“.