ЕС може да наложи втора антитръстова глоба на Google

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, 08.06.2018

11:21 | 8 юни 2018
Логото на Google Inc. над щанда на компанията на изложението-конференция Dmexco digital, Германия, 14.09.2016. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Логото на Google Inc. над щанда на компанията на изложението-конференция Dmexco digital, Германия, 14.09.2016. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Очаква се Google да бъде засегната от втора антитръстова глоба от Европейския съюз (ЕС) в средата на юли. Тя е свързана с разследване на Европейската комисия, според което компанията се възползва от доминантната позиция на мобилната операционна система Android, за да изтласка конкурентите си от пазара. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасов.

"Европейската комисия, която от 2015 г. разследва случая, включващ звеното на Alphabet, може да обяви решението си в седмицата от 9 юли, макар че графикът може да бъде променен".

Глобата на ЕС може да надмине рекордните 2,4 млрд. евро, която бе наложена върху Google миналата година за това, че е облагодетелствала своята услуга за пазаруване, каза Елена Кирилова.

ЕК ще каже на Google да спре своите антиконкуренти практики, като лицензионните сделки, които пречат на производителите на смартфони да промотират алтернативи на приложения като Google Search и Maps, допълни още тя.

Случаят с Android е най-важният от трите за Google, защото има огромен потенциал за растеж.

Поисканите от ЕС промени въпреки това могат да имат слабо влияние върху Google заради нейната пазарна мощ.

ЕК е отказала да коментира въпроса. Google пък насочва към публикация в блога от 2016 г. от нейния юрисконсулт Кент Уокър, в която фирмата отрича всички обвинения на ЕС.

"Наскоро Google поиска изслушване на затворени врати, в рамките на което да представи своята гледна точка на представителите на ЕК и на националните агенции, грижещи се за конкуренцията. Компанията пожела това, след като разбра, че има нова информация и доказателства, които регулаторът планира да използва срещу нея, коментират други източници, запознати със случая".

Искането на компанията обаче е отказано.

Коментарът гледайте във видеото.