Facebook затвори 273 акаунта, контролирани от руска агенция

Технологичен коментар на Бойчо Попов, Бизнес старт, 04.04.2018

11:20 | 4 април 2018
Обновен: 12:56 | 4 април 2018
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Facebook съобщи, че е закрила 70 профила в социалната мрежа, 138 страници във Facebook и 65 акаунта в Instagram, контролирани от руската Агенция за изследване на интернет (АИИ). Това коментира Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bgв предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова

"Главният директор по сигурността Алекс Стамос обяви информацията, като публикува няколко тестови реклами и страници, за които се твърди, че се ръководят от свързаната с Русия дезинформационна агенция". 

„АИИ последователно е използвала неправомерни акаунти, за да мами и манипулира хората", пише Стамос. „Затова премахваме всеки открит от нас акаунт, свързан с организацията - независимо дали е обвързан с дейност в САЩ, Русия или другаде". Facebook също така е премахнала всички реклами, свързани с тези профили.

Според Стамос намирането на страниците е отнело "месеци работа" от страна на Facebook. Около 95% от страниците със специфично езиково съдържание са насочени към рускоговорещи, а 1,08 милиона потребители са следвали поне една от тях. В акаунтите в Instagram има общо 493 000 последователи, а профилите са отделили общо около 167 000 долара за реклами от началото на 2015 г. насам.

Извадката от постингите на агенцията включва страници, наречени RuOpen, Politkach и Spicy Blogger, които са публикували съдържание като политически вицове и искане за споделяне на "странни или страшни" истории от читателите. Стамос заявява, че те са били отстранени само заради тайната връзка с агенцията, а не заради проблеми със съдържанието.

Марк Зукърбърг заяви в публикация във Facebook, че става дума за „свалянето на страници [на агенцията], насочени към хората, живеещи в Русия", за разлика от тези, предназначени да влияят върху изборите в чужбина. „Тази руска агенция многократно е действала измамно и се опитва да манипулира хората в САЩ, Европа и Русия. Ние не я искаме във Facebook никъде по света", пише той.

Това се случва на фона на засилената критика над Facebook заради отделни политически противоречия, включващи скандала с Cambridge Analytica, политическа компания за анализ на данни, която е използвала данни на до 50 милиона потребители преди изборите в САЩ през 2016 г.

Целият коментар вижте във видеото. 

Още технологични новини четете на Investor.bg.