Акциите на Тесла се плъзнаха надолу, но се чакат новини за Модел 3

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, 29.03.2018

11:30 | 29 март 2018
Обновен: 14:03 | 29 март 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Акциите на Tesla понижиха рязко стойността си в сряда в резултат от понижаването на рейтинга на производителя на електромобили от страна на Moody's Investors Service заради федералното разследване на фатално завършила катастрофа и притеснения за производството на Model 3.  Това каза технологичният редактор на Investor.bg Елена Кирилова в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

Книжата понижиха цената си с 9 на сто, а след това завършиха търговията със спад от 7,7% до 257,78 долара за акция. Във вторник те записаха спад от 8,2% до най-ниското си ниво от близо година, след като американски транспортен регулатор започва разследване на фатална катастрофа в Калифорния, случила се на 23 март.

В сряда втори федерален регулатор - Националната транспортна администрация по сигурността на магистралите, заяви, че изпраща екип в Калифорния да разгледа случая.

По-късно във вторник Moody's Investor Service понижи кредитния рейтинг на Tesla от B2 на B3, а като причина изтъкна "значителния спад на темпа на производството на електромобила Model 3". 

Moody's твърди, че седмичният производствен таргет за Model 3 е 2500 коли коли до края на март, което е доста под годишния таргет за 5000 превозни средства, произвеждани седмично до края на 2017 г. Седмичната цел до края на юли също е 5000 коли.

Tesla отказва да коментира понижението. Компанията планира да сподели повече за производството на Model 3 през следващата седмица.

Вижте целия коментар във видеото.

Още технологични новини четете на Investor.bg.