Facebook ще прави истинския свят по-вълнуващ с добавена реалност

Технологичен коментар на Бойчо Попов, 19.04.2017

11:44 | 19 април 2017
Автор: Кирил Петков
Марк Зукърбърг, гл. изп. директор и основател на Facebook Inc. говори по време на  F8 Developers Conference в Сан Хосе, Калифорния, САЩ. 18.04.2017. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Марк Зукърбърг, гл. изп. директор и основател на Facebook Inc. говори по време на F8 Developers Conference в Сан Хосе, Калифорния, САЩ. 18.04.2017. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Yahoo успява да покаже повече от очакваното през последните месеци, като самостоятелна компания, преди да бъде придобит от Verizen. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойко Попов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"Изпитващият затруднения интернет ветеран Yahoo успява да покаже по-добра форма от очакваното през последното си тримесечие като самостоятелна компания, преди американският телеком Verizon да придобие основния й бизнес".

Приходите скачат на годишна база с 22 на сто до $1,3 млрд., каза Попов. "Чистата печалба на компанията възлиза на $99,4 млн., или 10 цента на акция, докато по същото време преди година бе отчетена загуба в същия размер".

Най-големият доставчик на IT услуги в света IBM очевидно продължава да изпитва затруднения в опитите си да преобърне стратегията си, добави главният редактор на Investor.bg. "Наистина многообещаващи области, като облачния бизнес, отчитат добри резултати в началото на годината, но традиционният хардуерен бизнес продължава да представлява сериозно предизвикателство".

"През първото фискално тримесечие на годината приходите спадат с 2,8 на сто до 18,2 млрд. долара, обяви IBM във вторник след края на борсовата сесия. Така концернът бележи 20 поредни тримесечия на спад на постъпленията си. Освен това за първи път от една година насам компанията не успя да отговори на очакванията на анализаторите". 

Най-голямата социална мрежа в света Facebook работи над нова платформа, базирана на т. нар. добавена реалност, при която виртуални обекти са поставени в реална среда, каза още Попов. „Започваме днес, за да изградим тази нова платформа", заявява главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг по време на конференцията за разработчици F8, организирана ежегодно от социалната мрежа". 

"Смартфонът с камерата и екрана си ще бъде решаващото устройство за това. При това става дума например за игри, но също и за произведения на изкуството, които биха могли да се показват чрез екраните на смартфоните на бели стени в градовете, поясни Зукърбърг. Или информация, която може да е видима на дисплеите за определени хора".

Вижте целия коментар: