Димитър Вучев: Бъдете позитивни към света, който ви заобикаля!

Главният редактор на Bloomberg TV Bulgaria пред портала за позитивни новини Uspelite.bg

20:35 | 2 март 2017
Обновен: 13:26 | 4 юни 2020
Димитър Вучев: Бъдете позитивни към света, който ви заобикаля!

Той е Димитър Вучев и е главен редактор на Bloomberg TV Bulgaria, анализатор и водещ на предаването „В развитие“.

Едва на 27 години, вече е утвърдено име в медийното пространство. Възпитаник на 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, той решава да остане в България и да изучава икономически науки, пише Джесика Вълчева в интервю с Димитър Вучев за сайта Uspelite.bg.

Твърди убедено, че не съжалява за избора си, защото тук възможностите не са по-малки от тези в чужбина. Икономическото му образование го отвежда в журналистическата среда, в която се подвизава вече 5 години.

Започваш да се занимаваш с журналистика през 2012 година. Веднага скачаш в дълбоките води на икономиката. Какво те привлече към тази специфика и колко трудно беше навлизането ти в нея?

Навлязох в икономическата журналистика по-скоро на шега с идеята да направя това, което много хора от гилдията правят – натрупване на опит и поемане в посока някоя финансова компания (банка, инвестиционен посредник, счетоводна къща и т.н.). Въпреки че съм с икономическо образование, в началото не ми беше никак лесно и адаптационният период беше няколко месеца. Впоследствие обаче материята ми се видя безкрайно интересна и най-важното – от нея зависи колко добре живеем. Така че любовта помежду ни изглеждаше неизбежна.

 

***

 

Имаш икономическо образование. Искал ли си някога да се занимаваш с журналистика?

Никога не съм си го и помислял, преди да вляза в професията и да видя колко важна, интересна, необятна и най-вече полезна за хората може да бъде, когато е качествена.

Каква е икономическата реалност в България и как може тя да се подобри?

Справедлива, както навсякъде по света. Който има желание да постигне успех и влага целенасочени усилия, успява. Който е в обратната роля, е на опашката.

България в никакъв случай не е най-лошото място за живеене в света и трябва всички един път завинаги да го разберем.

Част от плюсовете тук са дори повече спрямо развитите страни от Запада. Всеки избира обаче какво отношение да има, ние като общество сме избрали да сме негативно настроени към заобикалящите ни обстоятелства.

Напоследък много се коментира проблемът с недостига на качествени хора за бизнеса. Но аз смятам, че това отново е въпрос на отговорност и правилен подход от страна на компаниите – да разпознаят потенциала в своите хора, да инвестират в обучения, да направят работната среда такава, че хората да искат да останат. Въпрос е и на осъзнатост и желание от страна на самите хора да се развиват.

С тази идея в Bloomberg TV Bulgaria започнахме инициативата „Талантите в бизнеса“, за да покажем, от една страна, кои са качествените хора, какво ги отличава от останалите, как да ги развием и задържим, а от друга страна искаме да дадем възможност на компаниите да мотивират най-ценните си кадри, като ги номинират за „Талант на Bloomberg TV Bulgaria” в сайта ни. Много се радвам, че вие от Uspelite.bg сте наш партньор в инициативата, защото тя е много позитивна и търси решение на един регистриран проблем, а не просто анализира и показва фактите.

***

Какво липсва на медиите днес и как може да се промени медийната среда?

От една страна, липсва чувството за единност сред т.нар. журналистическа гилдия.

Рядко се случва някой журналист да бъде защитен от останалите за дадена позиция или да бъде заклеймен, когато методите му на работа са откровено против стандартите.

Но причината за това не е само в журналистите, а е и в реципиентите на информацията, т.е. потребителите (читатели, зрители, слушатели). Когато отделният човек няма медийна хигиена, няма как да се очаква такава от самите медии.

Къде е границата между етиката и рейтинга?

Най-сложният въпрос. Границата е тънка и за жалост се преминава много по-често, отколкото се спазва. За мое щастие съм имал къде късмет, къде доблест да работя в медии, при които факторът рейтинг никога не е бил в конфликт с качеството и полезността.

Цялото интервю четете тук >>