Талантът – изключение, което може да се превърне в норма

Д-р Пламен Димитров, психолог и председател на Сдружението на психолозите в България, и Анелия Горгорова, управител на Key Success Indicators

20:30 | 11 април 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

„Талантът е едно изключение от нормата, което има потенциал да стане новата норма и е релационно свойство – т.е. следствие от атрибуции. Хората възприемат таланта, признават го, характеризират го, но това значи, всъщност, че толкова, колкото оценяват него, неговите качества и компетенции, толкова оценяват и своите потребности да приличат на нещо подобно и да развият потенциала си. Талантът, колективен и индивидуален, е това усещане за възможна промяна по посока на нещо, което може да стане устойчиво и по-добро.

Това каза в Investbook с водещ Димитър Вучев психологът и председател на Сдружението на психолозите в България д-р Пламен Димитров. Гост в предаването, коментирайки темата за талантите в бизнеса и уменията на бъдещето, бе и Анелия Горгорова, управител на Key Success Indicators, и член на УС на Българска асоциация за управление на хора.

„Не сме в епохата на Ренесанса, когато са били известни двамата талантливи Леонардо и Микеланджело. Сега таланти има във всяка фирма, дори и тя да е малка. Има огромен потенциал да се отключи това, което прави възможен бизнеса – човешките възможности“, допълни още психологът.

„В последните години все повече се говори за войната, която се води за талантите, и за това, че компаниите все по-трудно намират служители. Вече като приоритет в работата на HR-ите излиза това, че е все по-трудно те да бъдат задържани. Това означава, че ще ставаме все по-креативни и ще въвеждаме нови програми, така че служителите да се чувстват добре на едно работно място за по-дълго време“, каза на свой ред Горгорова.

Кои ще са качествата, характерни за таланта, в бъдеща перспектива? Спонтанност и креатвиност, смята Димитров. „Бих казала, че има няколко области, които са изключително важни. Въпреки че говорим за технологичен напредък и за четвърта индустриална революция, това което се забелязва като критични умения и компетенции, са тези, свързани с общуването, с начина на презентиране, с начина на работа с другите, както и, естествено, креативността“, допълни Горгорова.

Вижте повече: