Stoxx 600 е на зелена територия, но се колебае между печалби и загуби

Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 28.10.2021

15:07 | 28 октомври 2021
Обновен: 15:19 | 28 октомври 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции са стабилни, а американските фючърси бележат лек ръст, докато инвеститорите оценяват отчетите за печалбите. Доходността по краткосрочните облигации се покачва по-бързо отколкото по дългосрочните. Това каза Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Stoxx 600 е на зелена територия, но се колебае между печалби и загуби. Слабо представяне на енергийния сектор като Royal Dutch Shell изгуби над 4%, след като не достигна прогнозните печалби. По-добри от очакваните резултати за ABInBev и Nokia смекчиха последиците от притесненията относно високата инфлация".

Доходността по 10-годишните облигации е без промяна, докато доходността по 2-годишните облигации добави 21 базисни пункта. Повечето европейски облигации се покачват, добави пазарният анализатор.

"По-късно днес инвеститорите очакват Европейската централна банка да ги увери, че нарастващите цени са само преходни и няма да излязат извън контрол. Цените на природния газ и енергията в Европа се понижиха, след като Русия подсказа, че може да увеличи доставките на газ".

Фючърсите върху S&P 500 добавят почти 0,2%. Фючърсите върху Nasdaq 100 също се повишават в очакване на по-добри отчети за печалбите – по-късно днес ще има новини от Apple и Amazon в края на голямата седмица на отчети в технологичния сектор. Facebook ще изложи визията си за метавселената.

Ето и какво да очакваме: ЕЦБ ще обяви решението си по лихвените проценти и ще чуем изказване на Кристин Лагард. Среща на министрите на финансите и здравеопазването от Г-20 преди срещата на върха в Рим този уикенд. В неделя в Шотландия започва срещата COP26 по климатичните промени.

Целия пазарен коментар вижте във видеото.