Европейските акции се възстановиха от спада през септември

Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 19.10.2021

15:21 | 19 октомври 2021
Обновен: 15:42 | 19 октомври 2021
Автор: Александра Попова

Във вторник европейските акции остават без промяна, тъй като инвеститорите забелязват признаци за стабилно начало на последния сезон на печалбите, което потенциално ще измести фокуса от продължаващите опасения за инфлацията. Това каза Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Индексът Stoxx Europe 600 се повиши с по-малко от 0,1%, въпреки че минните акции се представят по-добре, тъй като някои цени на неблагородните метали се насочват към рекордно високи нива на фона на ограниченията в предлагането".

"Европейските акции се възстановиха след спада през септември поради опасенията, че централните банкери ще трябва да повишат лихвените проценти в отговор на скока в цените на енергията и по-всеобхватната инфлация. В момента инвеститорите наблюдават коментарите за приходите на компаниите за насоки за въздействието на по-високите цени върху печалбите", каза пазарният анализатор.

"Сред индивидуалните акции Bellway поскъпва, след като британската компания за жилищно строителство си постави нови цели за растеж. При Danone е налице неустойчивост, защото френският гигант отчете продажби за третото тримесечие, като анализаторите отбелязаха, че обемите не са отговорили на очакванията".

При Ericsson е налице спад след тримесечната актуализация, като анализатори заявиха, че несигурността във веригите за доставки и Китай са се отразили на иначе силния доклад.

"На други пазари петролът се повиши, докато цените на европейския природен газ спаднаха, тъй като ветровито време ще осигури известно облекчение на напрегнатата енергийна система в региона. Биткойн продължи да се изкачва към върховете, подсилен от оптимизма относно предстоящото стартиране на първия борсово търгуван фонд въз основа на биткойн фючърси в САЩ".

Паундът поскъпва с около половин процентен пункт, тъй като британският премиер Борис Джонсън обещава да намери решение относно Протокола за Северна Ирландия за споразумението за Brexit, като вероятно ще се избегне търговска война с Европейския съюз.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.