Петролът се стабилизира на най-високите си нива от 2014 г. насам

Фючърсите в Ню Йорк се търгуваха над 82 долара за барел, след като нараснаха с 2,5% през последните три сесии

09:26 | 19 октомври 2021
Обновен: 10:23 | 19 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се задържа близо до най-висококите си нива от 2014 г. насам в азиатската търговия, докато инвеститорите преценят енергийната криза, разтърсваща световните пазари.

Фючърсите в Ню Йорк се търгуваха над 82 долара за барел, след като нараснаха с 2,5% през последните три сесии. Русия все още не изпраща повече природен газ към Европа, докато ОПЕК+ не успява да изпомпва достатъчно количество суров петрол, за да изпълни целта си за производство, което изостря кризата в доставките на енергийните пазари. Един технически индикатор обаче сигнализира, че суровината е свръхкупувана и трябва да бъде коригирана.

„Изглежда, че петролният пазар е в състояние на промяна и се опитва да напасне спекулациите с реалността“, казва Хауи Лий, икономист от Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур. Докато запасите от петролни продукти са ограничени, те не са на ниво, където би трябвало да очакваме 100 долара за петрол, добави той.

Суровият петрол се повиши през последните осем седмици, тъй като енергийната криза - предизвикана от недостига на природен газ и въглища - съвпадна с възстановяването на търсенето от ключови икономики, излезли от пандемията. Сривът засили поръчките на петролните рафинерии в Азия след бързането да се осигурят алтернативни доставки на горива, вдигайки маржовете на индустрията в съживяване, което ще продължи и през следващата година. 

Цени

West Texas Intermediate за доставка през ноември нарасна с 0,1% до 82,51 долара за барел на Нюйоркската стокова борса в 10:45 сутринта в Сингапур, след като добави 0,2% в понеделник.

Brent за декемврийско уреждане добави 0,1% до 84,39 долара на борсата ICE Futures Europe, след като спадна с 0,6% в понеделник.

Износът на газ от "Газпром" за основните пазари спадна през първите две седмици на октомври до най-ниското ниво от поне 2014 г. за това време на годината, тъй като вътрешното търсене поема повечето от производството. Търговете за капацитет на тръбопроводи през следващия месец не показаха, че Русия планира да увеличи доставките за Европа, дори след като президентът Владимир Путин заяви, че е готов да го направи.

петрол 19.10

ОПЕК+ намали производството си с 15% повече от планираното през септември, в сравнение с 16% през август и 9% през юли, според делегати, запознати с въпроса. Това отразява неспособността на някои членове - включително Нигерия, Ангола и Азербайджан - да увеличат производството до договорени обеми поради липса на инвестиции и проучвания.