Запасите в САЩ отново намаляха и повишиха цената на петрола

West Texas Intermediate се търгуваше над 71 долара за барел, след като се повиши с 1,4%

11:01 | 22 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се повиши, след като доклад на промишлеността на САЩ показа поредното голямо изтегляне от запасите от суров петрол, което най-вероятно ще затегне пазара, а централната банка на Китай добави ликвидност, за да потуши безпокойството относно дълговете на компаниите в имотния сектор.

West Texas Intermediate се търгуваше над 71 долара за барел, след като се повиши с 1,4%. Запасите в цялата страна намаляха с повече от 6 милиона барела, включително спад в ключовия център за съхранение в Кушинг, Оклахома, според финансирания от индустрията Американски петролен институт. Намалени са и запасите от бензин и дестилати.

Суровината е на път да отбележи ръст за целия септември, след като екстремните метеорологични условия прекъснаха доставките на САЩ, а цените на природния газ стимулира очаквания за почишено търсене на петрол. В Азия централната банка на Китай инжектира повече краткосрочни парични средства във финансовата система, облекчавайки известно безпокойство от кризата в China Evergrande Group и подпомагайки промишлените стоки.

Запасите от суров петрол в САЩ се свиха тази година - ваксинацията позволо повече пътувания и стимулира консумацията на енергия. Запасите паднаха до двугодишно дъно миналата седмица, а по-нататъшното намаляване, което се очаква да бъде обявено в сряда, може да ги доведе до най-ниското ниво от 2018 г.

запаси САЩ

Докладът за API беше основната движеща сила зад ръста, каза Джефри Халей, старши стратег на Oanda Asia Pacific Pte, добавяйки, че движението в природния газ също е от полза. „Цените на петрола ще останат стабилни“, каза той.

Нефтовите скокове като доклад показват голямо нарастване на запасите на суров петрол в САЩ

Цени:

WTI за доставка през ноември се повиши с 1,3% до 71,43 долара за барел на Нюйоркската стокова борса в 7:01 сутринта в Лондон.

Brent за ноемврийско уреждане се повиши с 1,2% до 75,25 долара за барел на борсата ICE Futures Europe.

ConocoPhillips смята, че търсенето на петрол ще се върне до нивата преди пандемията в началото на следващата година с нарастването на търсенето, каза главният изпълнителен директор Райън Ланс пред Bloomberg. Доставките, от друга страна, ще останат ограничени от находищата на ОПЕК+ и шиститеа и тъй като големите компании започват енергийния преход, каза той.

Инвеститорите, включително в суровините, също ще бъдат нащрек в сряда за резултатите от политическата среща на Федералния резерв на САЩ. Очаква се централната банка да се приближи към намаляване на своята мащабна програма за стимули, въведена за борба с икономическите последици от пандемията.