Пораженията от Айда все още влияят върху цените на петрола

Фючърсите в Ню Йорк се покачиха до 71 долара за барел

08:51 | 21 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпна след двудневен спад, като добивът на суров петрол в САЩ все още се влияе от последствията от урагана Айда.

Фючърсите в Ню Йорк се покачиха до 71 долара за барел, след като загубиха повече от 3% през последните две сесии. 

Royal Dutch Shell Plc заяви, че производството от две от най-големите полета в Мексиканския залив няма да се възобнови до следващата година поради щетите от Айда. Пазарът също е фокусиран върху глобалната енергийна криза, особено за природен газ, която може да увеличи търсенето на суров петрол.

Петролът възобнови ръста си през последните четири седмици, отчасти поради затягането на пазара след продължителни прекъсвания на доставките от бури, обхванали Мексиканския залив. Очаква се запасите от суров петрол в САЩ да са намалели с повече от 3 милиона барела миналата седмица, според проучване на Bloomberg, което би намалило запасите до минимума от 2018 г.

запаси петрол

„Цените на петрола ще продължат да бъдат силни към края на годината“, казва Сувро Саркар, енергиен анализатор за DBS Bank Ltd., като се позовава на смяната на горивото поради високите цени на газа и възстановяването на глобалното търсене, което изпреварва увеличението на предлагането на ОПЕК+.

Цени:

West Texas Intermediate за доставка през октомври, който изтича във вторник, се повиши с 0,9% до 70,95 долара за барел на Нюйоркската стокова борса, след като спадна с 2,3% в понеделник.

По-активният ноемврийски договор добави 1,1% до 70,94 долара в 6:10 сутринта в Лондон.

Brent за ноемврийско уреждане поскъпна с 1% до 74,67 долара на борсата на ICE Futures Europe, след като загуби 1,9% в понеделник.

Проблемите на Shell, най-големият производител на петрол в американския сектор в Мексиканския залив, ще наруши около 300 000 барела дневен капацитет за производство, според Bloomberg Intelligence, или един от всеки шест барела, изпомпвани в региона. Прекъсването принуждава рафинериите и други купувачи да търсят алтернативни доставки.