Европейските акции се покачват до нови рекордни нива след корпоративните отчети

Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 29.07.2021

14:40 | 29 юли 2021
Обновен: 14:57 | 29 юли 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции се покачват до нови рекордни нива след прилива от корпоративни отчети, повечето от които потвърждават пред инвеститорите, че растежът продължава. Това коментира Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Индексът Stoxx 600 добавя 0.3%, като най-печеливши са акциите на минните и енергийните компании. Акциите на Royal Dutch Shell и TotalEnergies поскъпнаха след като компаниите обявиха обратно изкупуване, а тези на Airbus SA се покачиха след повишената прогноза за целевите печалби и парични потоци".

От думите на пазарния коментатор стана ясно, че акциите в туризма отслабват, поведени от хотелите Accor след обявените резултати.

Пазарите в Европа се възстановяват от загубите от началото на седмицата след забавяне на разпродажбата в Китай, тъй като правителството предприе стъпки за потушаване на страховете на пазара относно натиска на Пекин над частната образователна индустрия, добави Джо Ийстън.

Инвеститорите се опитват да оценят коментарите на централните банки по програмите за стимули като в сряда от Фед увериха, че има още време преди да започнат да намаляват подкрепата си за икономиката. Акциите на Credit Suisse поевтиняват с 3.7%, след като банката отчете по-голям от очаквания срив в печалбите, а BT Group се понижи докато анализаторите отбелязваха слабости в глобалния бизнес на компанията след забавяне на редица проекти, каза пазарният коментатор.

От думите на госта стана ясно, че акциите на Anheuser-Busch InBev поевтиняват след разочароващи резултати за тримесечието.

"Поглед към другите пазари – петролът продължава да поскъпва от двуседмичния връх докато запасите в САЩ намаляват, а облигациите поевтиняват. Индексът Bloomberg Dollar Spot изгуби 0.2%. Bitcoin се търгува около $40,000 и запазва седмичното си възстановяване".

Какво да очакваме – Контрактите по американските индекси са стабилни, а след затварянето акциите на Facebook се понижават поради притеснения относно забавяне на растежа, добави още гостът.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.