Европейските акции бележат ръст на фона на оптимистичните прогнози за глобалния икономически ръст

Пазарен коментар на Ли Ан Гeранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 14.05.2021

15:30 | 14 май 2021
Обновен: 15:31 | 14 май 2021
Автор: Александра Попова

Акциите в Европа бележат ръст на фона на оптимистичните прогнози за глобалния икономически ръст. Тревогите за инфлацията намаляват в резултат на понижаването на цените на някои суровини. Това заяви Ли Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

От думите на госта стана ясно, че индексът Stoxx 600 бележи ръст,  воден от секторите на комуналните и банкови услуги.

"Енергийните акции също бележат ръст, докато акциите от сектора на минодобива поевтиняват за втори пореден ден, фючърсите върху желязната руда също".

"Новината от Великобритания за доставянето на втора ваксина за милиони хора допринесе за по-оптимистичните настроения на пазарите", добави още Ли Ан Геранс.

"Фючърсите върху индексите S&P 500 и Nasdaq сигнализират, че възстановяването на пазара набира скорост. Технологичният NASDAQ бележи ръст с над 1,1%. Въпреки това глобалните акции се очаква да запишат най-лошата седмица от 11 седмици насам".

"Желязната руда бележи най-големия двудневен спад от 2019 г. насам - в резултат на усилията на Китай да ограничи нарастващите цени. Петролът изтри по-ранния спад. Суровият петрол поскъпва с почти 1%, търгувайки се за близо 64 долара за барел", каза пазарният коментатор.

"Биткойн се колебае около 50 000 долара, след като изпълнителният директор на Tesla заяви, че производителят на електрически автомобили спира покупките с криптовалутата. Илон Мъск направи коментара си вчера". 

"И накрая, ще следим акциите на Crypto exchange Coinbase в Ню Йорк, след като компанията увеличи прогнозата си за печалбите", каза Ли Ан Геранс.

Целия коментар вижте във видео материала.