Европейските акции се възстановяват след най-тежкия ден за 2021 г.

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, В развитие, 12.05.2021

15:05 | 12 май 2021
Обновен: 15:05 | 12 май 2021
Автор: Николета Рилска

Европейските акции поскъпват в сряда, възстановявайки се след най-лошия си ден за 2021 г. Това заяви пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Индексът Stoxx 600 се повишава с 0,4%, докато инвеститорите очакват данните за инфлацията в САЩ, които могат да се окажат критични за пазарите след скорошните спадове”.

“Компаниите от миннодобивния сектор, включително Rio Tinto, са сред най-големите печеливши на борсите, след като медта поскъпна до нов връх”, отбеляза Ийстън. Той добави, че акциите на автопроизводителите поевтиняват на фона на предупрежденията за недостиг на чипове.

“Книжата на Bayer поскъпват, след като групата отчете резултатите си за първото тримесечие, които надвишават очакванията”.

“Цените на акциите на ABN Amro Bank се понижават, след като банката беше глобена за слаб контрол срещу прането на пари”, посочи пазарният анализатор.

Въпреки спада във вторник цените на европейските акции остават с около 10% по-високи от началото на годината на фона на силните корпоративни отчети и ускоряващата се ваксинационна кампания в региона”.

Ийстън отбеляза, че цените на петрола са устойчиви - над 65 долара за барел, докато най-големият петролопровод в САЩ остава затворен заради скорошната кибератака.

Целия коментар вижте във видео материала.