Турските пазари са на червена територия, лирата поевтинява за четвърти ден

Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, "В развитие", 21.04.2021

14:42 | 21 април 2021
Обновен: 14:46 | 21 април 2021
Автор: Димитър Баларев

Финансовите пазари в Турция са на червена територия днес. Турската лира се обезценява за четвърти пореден ден спрямо долара и е сред най-слабо представящите се валути в развиващите се пазари. Това заяви Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Индексът Borsa Istanbul се понижава за трети пореден ден, като спадът възлиза на повече от 1%. Показателят се намира на най-ниското си равнище 4 месеца".

"Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган уволни търговския си министър", заяви Симин Демокан, пояснявайки, че причината за хода е да бъдат намалени щетите от разрастващите се обвинения в широко разпространен непотизъм в кабинета.

"Рухсар Пекджан беше уволнена след обвинения в облагодетелстване на компанията, собственост на нейния съпруг, чрез държавни търгове".

"Внезапното уволение предполага, че Ердоган не желае да губи време на фона на нови изблици на обществен гняв заради управлението на икономиката, чиято посока бе предначертана от зетя на президента до оставката му през ноември", посочи изпълнителният продуцент.

"Рейтингът на одобрение на турския държавен глава спадна до нива, наблюдавани за последно през 2019 г., когато управляващата му партия загуби общинския вот в най-големите градове на Турция".

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.