Акциите в Италия се сриват заради очаквания за по-ранни избори в страната

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, В развитие, 22.01.2021

15:41 | 22 януари 2021
Обновен: 15:41 | 22 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Европейските акции поевтиняват в края на седмицата на фона на опасенията от евентуално удължаване на рестрикциите за овладяване на коронавирусната пандемия във Великобритания и някои други държави. Компаниите от сектора на пътуванията и развлекателния сектор са сред най-силно засегнатите. Това заяви пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Индексът Stoxx 600 се понижава с един процент, като всички сектори в него са на червена територия”.

“В Италия акциите поевтиняват с почти два процента след новини, че премиерът Джузепе Конте обмисля по-ранни избори”, посочи Ийстън.

“Краткосрочните опасения около вируса натежават на дългосрочните залози за масови ваксинации и нови стимули в САЩ под управлението на президента Джо Байдън”.

“Индексът на мениждърите по поръчките PMI в Европа показа продължаващо свиване на сектора на услугите, докато производството продължава да нараства, което е в съответствие с очакванията”, отбеляза пазарният анализатор.

“Цените на петрола изтриват някои от ръстовете си за седмицата на фона на притеснения относно влиянието на новите мерки срещу Covid-19 в части от Китай”.

“Биткойн е напът да изпрати тежка седмица, като цената му се понижава с 13% без наличието на фундаментални катализатори за процеса”, добави Ийстън.

Целия коментар вижте във видео материала.