Европейските индекси не намират единна посока преди заседанието на ЕЦБ

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 29.10.2020

14:02 | 29 октомври 2020
Обновен: 17:11 | 29 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

Европейските борси не намират единна посока в четвъртък. Основните индекси на няколко пазара в Европа са на зелена територия след вчерашните разпродажби въпреки рекордния ръст на новозаразени в едни от най-големите икономики на региона. Това каза пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Повечето пазари в Европа са на червена територия, испанският индекс IBEX се понижава с 1,4%, във Франция CAC изтрива 0,3%”.

“Еврото отслабва спрямо долара за четвърта поредна сесия преди заседанието на Европейската централна банка по-късно днес (29 октомври)”, посочи още Потс.

“Паундът поскъпва спрямо еврото след новини, че Великобритания и Европейският съюз са постигнали напредък в преодоляването на някои от най-големите несъгласия помежду си”.

“Петролът продължава да поевтинява, след като цената му се понижи с повече от 5% заради нарастващи опасения, че увеличението на новозаразени ще натежи на търсенето”, отбеляза пазарният анализатор. Той добави, че цената на Брент отчита спад с над един долар за барел до 37,50 долара за барел.

Потс коментира и редицата корпоративни отчети в Европа, които бяха публикувани днес. Той заяви, че приходите на телекома BT Group, петролния производител  Royal Dutch Shelland и пивовара AB InBev надвишават очакванията на анализаторите, като в резултат акциите им поскъпват.

“Френския автопроизводител Renault отбеляза рекордна загуба за първите шест месеца на годината, след като продажбите на компанията се свиха с над една трета”.

Вижте целия коментар във видеото.