Оптимизъм на борсите в Европа заради напредък около ваксината срещу Covid-19

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, В развитие, 15.07.2020

14:46 | 15 юли 2020
Обновен: 14:54 | 15 юли 2020
Автор: Николета Рилска

Европейските акции поскъпват, следвайки глобалния оптимизъм за напредъка в откриването на ваксина срещу коронавируса след новини от Moderna. Това каза пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки

“Индексът Stoxx 600 се повишава с 0,9%, като акциите на компаниите от производствения, миннодобивния, туристическия и здравния сектор са най-добре представящите се в него”. 

“Производителите на лекарства са сред компаниите, наръчаващи ръста на Stoxx 600 - акциите на Roche и Novartis поскъпват с по над 1%”, посочи Ийстън. 

“Книжата на компаниите от банковия сектор поевтиняват, като цените на акциите на шведската SEB се понижават, след като банката не отговори на очакванията за нетните си приходи. Акциите на Peer Handelsbanken също поевтиняват”. 

“На другите пазари доларовият индекс отбеляза най-големия си спад от седмица насам, а петролът поскъпва след прогнози за спад на запасите в САЩ”, отбеляза пазарният анализатор. 

Той добави, че инвеститорите очакват решението след срещата на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори. 

Гледайте целия коментар във видеото.