Инвеститорите в Европа са колебливи в четвъртък*

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, В развитие, 18.06.2020

13:29 | 18 юни 2020
Обновен: 15:41 | 18 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg
Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Фондовите пазари в Европа се представят колебливо в четвъртък. Това е така заради рисковете от нови огнища на коронавирус и опасенията за появата на втора вълна. Това каза пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Той коментира, че освен вирусът пазарите следят и решението за политиката на Английската централна банка.

"Очакванията са, че банката ще разшири програмата за изкупуване на облигации заради влиянието на пандемията върху икономиката на страната".

Междувременно стана ясно, че Английската централна банка увеличава прогрмата си за покупки на облигации със 100 млрд. паунда (126 млрд. долара) до 745 млрд. пунда с цел защита на икономиката от въздействието на пандемията от коронавирус, съобщи investor.bg.

Банката се противопостави на призивите за въвждане на отрицателни лихвени проценти и  вместо това избра да запази референтната си ставка на ниво от 0,1%. Лихвата бе намалена на два пъти от началото на пандемията от коронавирус, като тогава тя се намираше при 0,75%.

Последното решение на паричната политика е издадено на фона на усилието икономика на страната да се възстанови от безпрецедентното свиване с 25% през март и април, причинено от блокадата.

Целия пазарен коментар вижте във видеоот.

*Статията е актуализирана след публикуването на решението на Английската централна банка