Азиатските пазари със стабилна търговска сесия

Благородните метали дърпат стоковите пазари

11:55 | 4 юли 2016
Обновен: 12:55 | 4 юли 2016
Автор: Кирил Петков
Централната част на Хонконг, Китай, 27.06.2016. Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg
Централната част на Хонконг, Китай, 27.06.2016. Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

През четвъртия ден на възстановяване на пазарите след Brexit в Азия се наблюдава стабилна търговска сесия за началото на седмицата. Повишенията на стоковите пазари, водени от благородните метали, донесоха печалби от Токио до Шанхай.

Настроенията продължават да бъдат подкрепени от очаквания за повече действия от страна на централната банка в подкрепа на растежа и запазване на ликвидността.

Индексът MSCI Asia Pacific продължи най-стръмното си седмично повишение от април, с най-големи разпродажби на китайски акции, които скочиха до най-високите си нива за последните два месеца. Цените на мед, стомана и арматурно желязо скочиха.

Малко по-слаба йена и надежди за нов стимул на ЯЦБ движеха покупките в Япония, след като доклад показа, че японските компании намаляват своите инфлационни очаквания за следващите пет години. Това допълни очакванията за повече действия на централната банка.

Имаше дори скромни печалби в Австралия, разпродажбите в Сидни в края на деня се покачиха с 0,5% въпреки неокончателните резултати от изборите през уикенда, което заплашва политическата и икономическа стабилност.