Очертава се да започне най-слабият сезон на отчетите от 6 години

През следващата седмица ще бъдат публикувани отчетите на най-големите американски банки

13:32 | 9 април 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Икономиката на САЩ може и да не е в рецесия, но корпоративните печалби вероятно са. Очаква се да започне най-лошият отчетен сезон от повече от шест години насам, предава Investor.bg.

Финансовите резултати на публичните компании обаче няма да са единственият двигател на пазарите през следващата седмица. Периодът е доста натоварен с изявления на повечето от ръководителите на регионалните подразделения на Федералния резерв.

Китай, който напоследък като че ли изпадна на заден план, също може да се превърне в проблем за пазарите заради серията данни, които ще бъдат публикувани през следващата седмица. В понеделник ще излезе статистиката за инфлацията в страната, като до петък ще бъдат публикувани данните за БВП и продажбите на дребно.

Движенията при обменния курс на йената през последната седмица привлече вниманието на инвеститорите и те със сигурност ще следят управителя на Японската централна банка Харухико Курода, който ще говори във вторник и четвъртък.

През следващата седмица ще бъдат публикувани отчетите на най-големите банки, сред които JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup.

Според прогнозите за трето поредно тримесечие финансовите резултати на компаниите от широкия индекс S&P 500 ще намалеят. Анализаторите вече драстично намали прогнозите си.

Според други експерти обаче сезонът на отчетите може да предизвика и ръстове на пазарите заради вече занижените очаквания. Не липсват и прогнози за първоначална търговия в по-тесни граници до публикуването на първата порция отчети. Така компаниите ще дадат насоки какъв се очертава да е бизнесът през първата половина на годината, коментира Джим Макдоналд, главен инвестиционен стратег в Northern Trust.

Американските акции приключиха със спадове предишната седмица. S&P 500 записа седмично понижение от 1,2%. Цената на петрола обаче отчете ръст от 8 на сто, подпомогната от очакванията глобалните производители да стигнат до споразумение за замразяване на производство на предстоящата им среща в Доха, Катар.

Скептицизмът около възможностите за сделка обаче остава силен. Иран вече обяви, че няма да намали добивите, а Саудитска Арабия няма да замрази производството на черно злато, ако Техеран не направи същото.

Според анализатори е твърде рано пазарите да реагират на изборите в САЩ. Вотът се очаква да има по-голямо влияние през третото тримесечие, но в каква посока ще са колебанията зависи от това кой се очертава като победител.

Wall Street поне засега очаква Хилари Клинтън да спечели вота. Тя се възприема по-положително от пазарните участници в сравнение с Доналд Тръмп. Пазарите като цяло не харесват кандидатите “бунтовници” заради непредвидимата им политика.