Турската лира се обезценява до нивата от 2018 г., заразените с коронавирус в страната вече са 350

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, В развитие, 20.03.2020

14:13 | 20 март 2020
Обновен: 21:40 | 3 юни 2020
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Финансовите пазари в Турция изпращат трудна седмица въпреки слабите ръстове днес. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Турската лира се обезцени с над 2.5% тази седмица, насочвайки се към най-ниското си ниво от август 2018 г. насам”.

“Индексът Borsa Istanbul се понижи с над 8% през седмицата”, посочи още Демокан.

“Паниката на инвеститорите около разпространението на коронавируса изтри над 70 млрд. долара от стойността на турските акции от средата на февруари насам”.

Заради паниката около разпространението на коронавируса инвеститорите изтриха над 70 милиарда долара от стойността на турските акции от средата на февруари насам.

“Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви план за подкрепа на бизнеса за 15.4 млрд. долара”, посочи Домокан, като добави, че в страната над 149 хил. фирми не работят заради пандемията.

“Турският съвет на търговските центрове издаде препоръка за затварянето на всички молове в страната... Те са около 450”.

“Някои автомобилни производители, включително Honda и Toyota замразиха производство в Турция”, каза още Демокан. Тя посочи, че кината, заведенията и спортните центрове също остават затворени през цялата седмица.

“Общият брой на потвърдените случаи на заразени с коронавирус в Турция е около 350”.