Централните банки вдъхнаха оптимизъм на инвеститорите в Европа

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, В развитие, 02.03.2020

14:45 | 2 март 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Най-големите разпродажби на акции от глобалната финансова криза показват признаци на успокоение в понеделник, водени от оптимизма, че централните банки ще помогнат да се компенсират последиците за пазарите от коронавируса. Това каза пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Индексът Stoxx 600 се повиши, след като централните банки на Япония, Англия и САЩ сигнализираха, че ще вземат мерки за ограничаване на икономическите последствия от коронавируса“.

„Оптимизмът на борсите обаче не трая дълго, тъй като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предупреди, че глобалният ръст ще потъне до нивата от 2009 г. насам“, добави Ийстън.

„Акциите на Nokia поскъпват след съобщение, че производителят на телекомуникационно оборудване ще има нов директор, който трябва да подобри представянето на компанията по отношение на 5G технологията“.

Ийстън коментира и търговията на валутните пазари, като отбеляза, че паундът поевтинява след старта на търговските преговори между Лондон и Брюксел.

„Петролните фючърси бележат леко възстановяване на фона на оптимизма, че Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори ще постигнат споразумение за по-дълбоки съкращения в производството“, каза още пазарният анализатор.