Очаква ни волатилност в цената на желязната руда: Нев Пауър

Суровината поскъпна от началото на годината

15:53 | 24 март 2016
Обновен: 15:59 | 24 март 2016
Добив на желязна руда. Снимка: Meridith Kohut/Bloomberg
Добив на желязна руда. Снимка: Meridith Kohut/Bloomberg

Желязната руда е една от суровините, които движдат сектора напред през 2016 до момента. Дали обаче това ще продължи да е така, или ни очаква период на волатилност. Нев Пауър, главен изпълнителен директор на компанията за добив на желязна руда Fortescue Metals Group коментира темата пред Bloomberg от Китай по време на форума Boao.


Какво е настроението на форума Boao досега? Народната мъдрост гласи, че никога не е толкова хубаво, колкото казват китайските власти за китайската икономика и никога не е толкова зле колкото казват песимистите извън страната.

Радвам се, че съм тук. Това е осмата поредна година, в която сме спонсор на форума и става все по-добре. Тази година атмосферата е премерено оптимистична. Всички се вълнуват от изказването на премиера Ли Къциян и неговата оценка за икономиката. Моето чувство е, че налице е по-голяма увереност и повече оптимизъм в сравнение с миналата година.

Ами по отношение на потреблението на Китай, особено на желязна руда? Цените се повишиха, но допускам, че проблемът със свръхпредлагането остава.

Производството на стомана достигна връхната си точка и не нараства. Това е разбираемо, защото Китай все още произвежда 50% от стоманата в световен мащаб. За нас това е чудесен пазар и нивото на търсенето e много добро. От страна на желязната руда, нейният внос се повиши, така че налице до по-голяма степен е подмяна на вътрешното производство. Не виждаме спадове в обемите, нищо такова. Продължаваме да продаваме всеки тон, който произведем. Пазарът на желязна руда в наши дни до голяма степен е движен от търговия на фючърси и настроения. Очакването за свръхпредлагане в бъдеще потискаше цената. Това доведе до волатилност, но след това положителни новини доведоха до възстановяване в цената, заради покриване на късите позиции. В момента обаче хората са предпазливи по отношение на това накъде ще отиде цената. Видяхме известно търсене, движено от подновяване на запасите след Лунната нова година и също производство преди културното шоу.

Има ли още инерция, която да накара цените да стигнат дори по-високи нива? Знам, че не обичате да говорите за цените, но има ли накъде да растат те, или има някакъв таван?

Винаги има накъде да растат. Въпреки това мисля, че ще продължим да ставаме свидетели на волатилност, защото желязната руда се търгува толкова много на пазарите на фючърси. Ще продължим да ставаме свиделите на това при каквито и да било положителни или негативни новини.

Как ще изглежда оперативната ви среда тази година? Понижавате задлъжнялостта и разходите си, като по-слабият австралийски долар също помогна за това да се отлепите от 7-годишното дъно, което имахме в началото на годината. Как изглежда ситуацията до края на годината?

Несъмнено извлякохме максимума от по-евтиния австралийски долар и от ниската цена на петрола, както и от цялостната дефлация, проявила се в австралийската миннодобивна индустрия. Разбира се това е вълна, която ще се отрази на цялата индустрия. Можем да станем свидетели на ръст в разходите заради петрола и австралийския долар, но сме силно фокусирани още от 2011-2012 върху преструктурирането на бизнеса си ни и това да го направим възможно най-ефективен.