Бичите пазари на акции в световен мащаб

Половината от основните пазари на акции в света са на бича територия

11:11 | 24 март 2016
Обновен: 11:13 | 24 март 2016
Бичите пазари на акции в световен мащаб към 24 март 2016. Снимка: Bloomberg
Бичите пазари на акции в световен мащаб към 24 март 2016. Снимка: Bloomberg

28 пазара на акции от общо 63 основни индекса в световен мащаб преминаха границата от поскъпване в размер на 20% от последната си най-ниска точка, навлизайки в бичи пазар.

Акциите в световен мащаб се възстановяват от сривовете през януари, който беше най-лошият първи месец на годината за тях от 7 години насам, след поскъпването на петрола и забавянето в проекциите за вдигане на лихвите от страна на Фед.

Широкият световен индекс MSCI All-Country World скочи с 12% от дъното си, достигнато на 11 февруари.

Поскъпване от над 20% от последната си най-ниска точка регистрираха, както развиващи се така и развити пазари. Сред тях са САЩ, Белгия, Италия, Гърция, както и два от двигателите на БРИКС – Бразилия и Русия. Пазарите почти в цяла Южна Америка бележат стабилни ръстове, като те не подминават и Колумбия, Перу, Чили и Аржентина.

Още 10 пазара на акции също са се насочили към навлизането на бича територия, като сред тях са Саудитска Арабия, Индонезия, Португалия и Испания.

Притесненията на паричните мениджъри обаче са свързани с факта, че поскъпването може да се окаже краткосрочно, ако не бъде подкрепено със силни сезони на отчетите, каквито не са широко очаквани. Ако печалбите на компаниите покажат спадове, едва ли позитивизмът на пазарите от последните седмици ще остане налице.