Пазарите в Турция приветстваха рязкото понижение на основната лихва

Симин Демокан, пазарен коментар, Истанбул, 25 октомври 2019 г.

14:41 | 25 октомври 2019
Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg
Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg

Фондовите пазари регистрират ръст тази седмица с приключването на военната операция на Турция в Сирия и с намаляването за пореден път на разходите за кредитиране. Това съобщи изпълнителният продуцент на Bloomberg Истанбул Симин Демокан в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Основният индекс отбелязва ръст от почти 2% за седмицата. Доходността по 10-годишните държавни облигации се понижава за четвърти ден и се търгува на 13,4%, насочвайки се към най-ниското си ниво от май миналата година. Засега пазарите са сравнително стабилни".

"Централната банка на Турция направи още едно намаление на лихвата с 250 пункта, като свали едноседмичната репо лихва до 14%. Финансовата институция обясни това с подобрението на перспективата за инфлацията", посочи още Демокан.

"На търговията се отрази и решението на американския президент Доналд Тръмп да вдигне икономическите санкции от Турция, въведени заради военната офанзива в Сирия. Това подкрепи турската лира и даде възможност на централната банка да продължи цикъла на намаляване на лихвите".

"Новият гуверньор на Турската централна банка Мурат Уйсал понижи основната ставка за трети път, откакто зае поста през юли", подчерта изпълнителният продуцент на Bloomberg Istanbul.

"Президентът Ердоган от години настоява за по-ниски лихви. Той иска разходите по кредитите да паднат до едноцифрено число".

Вижте видео материал с целия пазарен коментар.